üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. március 18., péntek

Mikor, meddig szoptassak!

A baba önálló kis lény, önálló igényekkel.
Te sem óramű pontossággal étkezel és nem akkor amikor más megmondja. Hanem a tested jelzi amikor megéhezel. Ez egy megbízható jelzőrendszer.
A baba számára is jelzi a kis jelzőrendszere, hogy mikor kell ennie.

De nemcsak a fiziológiai szükségletét elégíti ki, hanem az érzelmi igényét is. Nála ez még nem vált szét. Ugyanolyan létszükséglete.
Ezért hát a legmegbízhatóbb forrás a számodra a baba jelzése. A legjobb ha akkor és annyit eszik a baba amennyit szeretne és nem foglalkozik a környezete a tervezéssel, méricskéléssel, idõrend, napirend felállításával.


Ha megengeded neki az un. "komfortszopizást"; akkor az érzelmi igényét is kielégíted. Ez azt jelenti, hogy nemcsak akkor lehet mellen amikor eszik. Megnyugváshoz is megkapja a lehetõséget a szopizással.
Amennyiben hagyjuk, hogy a baba olyan gyakran és olyan hosszan szopizzon, ahogyan õ szeretne, lehetővé tesszük számára, hogy mindig az étvágya szabályozza a tejfogyasztását, és ilyen módon optimálisan fejlődhessen.

Egy egészséges, időre született csecsemõ általában 6-8 alkalommal szopizik 24 órán belül. De ez sem rideg tény. Egyszer többet, máskor kevesebbet. Ha úgy érzed nem elég neki a tej mennyisége, akkor kínáld fel számára többet az anyamellet.

Ne ijedj meg az un. Csúcsidejű szopástól! Erre különösen a fiatal babák hajlamosak

Ez azt jelenti, hogy bizonyos idõszakokban gyakran szopik, máskor viszont sokkal ritkábban. A gyakori szopásra jellemző időszak a késő délután vagy a kora este. A csúcsidejű szopás nem utal tejhiányra, mindössze a fiatal csecsemõk táplálkozási szokása.

Ne rémisszen meg a növekedési hajrá sem!

Ha a baba váratlanul sokkal gyakrabban akar szopni, akkor növekedési hajráról van szó. Ilyen növekedési hajrára általában a baba 2-3 hetes, 6 hetes és 3 hónapos korában lehet számítani. Néhány napon át szoptass gyakrabban, akkor helyreáll a kereslet és kínálat egyensúlya.

Ne feledd! Az aggodalom a legrosszabb tanácsadó! Hogy miért? Arról olvashattál a tanulmányunkban./ha még nem tetted meg most megteheted itt/

Szoptass mosolyogva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése