üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. március 9., szerda

szoptatási pozíciók

Milyen pozícióban, testhelyzetben szoptassunk?
Általában ezen a kérdésen gondolkodni sem kell, csak hagyd, hogy az ösztönök működjenek amikor a karodba veszed a csecsemődet!
 Néhány alapelvvel azonban nem árt tisztában lenni. A legfontosabb, hogy kényelmesen helyezkedjetek el, hiszen lehet, hogy sok idõt fogtok így eltölteni. És nem mindegy, hogy kinek mi zsibbad el, fájdul meg! Fontos, hogy a hátad, nyakad ne feszüljön, karjaid ne lógjanak. A babának pedig ne kelljen sem nyújtózkodni, sem a fejét fordítania.

Ha ezeket az alapelveket betartod és a baba helyesen tudja bekapni a mellet akkor szabadon kísérletezhetsz, hogy számotokra mi a legjobb. De hogy ne maradj teljesen segítség nélkül, összegyűjtöttünk néhány már jól bevált szoptatási pozíciót
:


A klasszikus pozíciók:


Bölcsõtartás
Bárhol ülhetsz, de fontos, hogy a hátadat és esetleg a lábaidat is  támaszd ki. A baba feküdjön az oldalán, feje kerüljön a könyökhajlatodba (hátát az alkaroddal, popsiját pedig a kezeddel kell megtartanod). Fõ szempont a kar megfelelõ alátámasztása, ellenkezõ esetben hamar kényelmetlenné válik a pozíció!

1.ábra forrás: :www.mayoclinic.com










Fekve:
Hasznos császármetszés után, éjszaka, vagy ha fáradtabb vagy és pihenni szeretnél. Így akár el is szundíthattok szoptatás után vagy közben (különösen éjszaka ajánlott).
Feküdj az oldaladra, tegyél a fejed alá néhány párnát; a babát pedig tedd magad mellé. A pici feje a könyökhajlatodban, szája pedig mellmagasságban legyen.Ügyelni kell arra, hogy a kicsi egész teste felénk forduljon. A hátát összetekert takaróval megtámaszthatod.
2. ábra forrás:www.mayoclinic.com






Hónaljtartás (tenyérben tartás)
Ez a pozíció azért fontos, mert a mell más tartományait, a külsõ, hónalj felé esõ részeit is ki tudja üríteni a baba . Különösen fontos póz a tejcsatorna elzáródás esetén.

3. ábra forrás:www.mayoclinic.com
Helyezkedj úgy, hogy a baba feje a tenyeredben, lábai pedig a karod alatt legyenek. A kicsi fejének megemeléséhez használj párnákat, és nagyon ügyelj arra, nehogy nekinyomódjon a lába valaminek a hátad mögött (pl. szék vagy fotel támlája).





Kereszttartás
Ha bal mellünkből szoptatunk, bal kezünkkel fogjuk és a kisbaba szájába igazítjuk a mellbimbót, miközben jobb karunkkal tartjuk a testét, fejecskéje pedig a tenyerünkben nyugszik. Akkor hasznos ez a pozíció, ha az újszülött kis súlyú, nehezen kapja be a mellet, és/vagy az édesanyának nagyobbak a mellei az átlagosnál.
4.ábra forrása:www.mayoclinic.com
 Előnyei: a baba jó nagyra tudja nyitni a száját, és levegőt is kap, hiszen a mell nem borul rá az orrára. Segít, ha a babát ebben a pózban még egy jókora párnával is alátámaszthatunk, hogy megfelelő magasságba emeljük.

Egyéb testhelyzetek:
  • Ha négykézlábra állva lógatjuk oda a mellet. Viccesnek tűnik, de hasznos segítség lehet mellgyulladás, tejcsatorna elzáródás esetén.
  •  A baba hason fekszik a mama mellkasán.  Különösen előnyös , ha túl sok a tejtermelődés, túl erős a tejleadó reflex. Ilyenkor félrenyelhet, fuldokolhat a baba a sok tejtől. . Így a pici van felül, a tej nem jön olyan erősen, a felesleg pedig nem a szájába zúdul, hanem egyszerűen oldalt kifolyik. Szopás közben a baba álla ritmikusan és gyengéden masszírozza a mell egy részét. Jó megoldás ki ezt olyankor is, amikor a tejcsatorna-elzáródás a mell bal vagy jobb alsó negyedébe esik.

A testhelyzeteket idõnként érdemes váltogatni ! Ha különbözõ szögben tartod a babát, akkor más-más területeket ürít ki a baba. Különösen fontos ha csomót észlelsz az emlõben!


Ne feledd! A szoptatásnak nem szabad fájnia! Ha fáj és a mellbimbód érzékeny, sebes fordulj szoptatási tanácsadóhoz!
Hidd el, amikor megtaláljátok a saját, nektek megfelelõ pozíciókat és szabadon örültök minden olyan testhelyzetnek ami nektek a legjobb mosolyogni fogsz a kezdeti bizonytalanságokon


Néhány tipp a komfortérzeted növeléséhez:
  • válassz kényelmes ülő, illetve fekvőalkalmatosságot.
  • mindíg legyen kéznél plusz kispárna, takaró a kitámasztáshoz. Hasznos a szoptatópárna használata.
  • készíts oda magad mellé enni és innivalót, hogy azért ne kelljen felkelned.
  • használj zenét, vagy bármit ami segít az ellazulásban.
  • mindíg képezz a kisujjad segítségével vákumot és úgy vedd ki a szájából a mellet. Ellenkező esetben sérülhet!
Leggyakoribb hibák:
  •  Nem várjuk meg, amíg a baba elég nagyra nyitja a száját, aki ezért nem bekapja, hanem csak beszippantja a mellbimbót. Ez sérülést okozhat!
  •  A baba teste, hasa nem a mamája felé fordul, hanem inkább kifelé, így csak elfordított fejjel tud szopni.Ugye te már az előző bejegyzésünkkor próbáltad, hogy milyen rossz így nyelni?
  •  A baba teste bölcsőtartásban C-alakban meggörbül, valósággal lóg a mellen, így állacskája a mellkasához nyomódik. Így nem is képes ásításszerűen nagyra nyitni a száját, arról nem is beszélve, hogy képtelen nyelni.
  •  A baba fejét megragadjuk, és erővel a mellhez nyomjuk. Ez a látszólag hatásos beavatkozás az újszülöttek többségét nagyon zavarja: sírva fakadnak, vagy fuldokolni kezdenek, vagy teljesen összezavarodnak, mert hirtelen nem is tudják, merre fordítsák a fejecskéjüket.
  •  Anya ráhajol szoptatás közben a babára, így a háta is megfájdul, és a pici sem helyezkedik el jól.
Ha kérdésed van, kérdezz!
Ne feledd bátran hívhatod ezt a számot: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése