üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. március 27., vasárnap

Kevés a tejem???!!!

Nem ismerek anyát akinek minimum egyszer ne gondolt volna arra, hogy biztosan kevés a teje!
Te szerencsés vagy és olvastad a tanulmányunkat (ha valamilyen oknál fogva mégsem, akkor most tedd meg itt:) Így tudod mennyire rossz, ha szorongásba kergetjük önmagunkat ezzel a gondolattal.
Ezért most nézd meg és jegyezd meg, hogy honnan tudod biztosan, hogy elegendõ a tejed:

Forrás:lll.hu
  •  Napi 1-2 nedves pelenka az első napok alatt, amíg a baba kolosztrumot kap
  •  6-8 nedves textilpelenka (5-6 nedves eldobható pelenka) naponta (24 óra alatt) a harmadik vagy negyedik napon, amikor "megjön" a tej
  •  Legalább 2-5 székletürítés 24 óránként az első néhány hónapban, bár vannak babák, akik nagyjából hathetes korukban ritkább, de nagyobb székletürítésre váltanak
  •  A baba gyakran szopik, átlagosan 6-10 alkalommal 24 órán belül
  •  Szopás közben hallani, ahogy a baba nyel
  •  Életének negyedik napját követően a baba heti súlygyarapodása legalább 120-210 g
  •  A baba élénk és aktív, egészségesnek látszik, jó a színe, feszes a bőre, nő a testhossza és a fejkörfogata
A fejlődés megítélése sohasem csak a súlygyarapodás megítélésével történik!!

A baba állapota, hangulata, érzelmi, szellemi, mozgásfejlõdésbeli elõrelépései éppolyan fontos szempontok. Tehát ha nem gyarapszik olyan mértékben mint megszoktad, akkor figyelj ezekre is. Lehet, hogy most hosszúságra "gyúr" abban növekszik. Vagy megindult a mozgásfejlõdése és "lemozogja" Ha egyébként egészségesnek látod és jókedvűnek, kiegyensúlyozottnak akkor ne aggódj!

Tehát mindig több szempontot vegyél figyelembe!

Sokszor aggódnak édesanyák, hogy gyakran sír a baba, gyakran akar szopni, biztos nem elég az anyatej számára. Ha olvastad a tanulmányunkat a szoptatásról, tudod milyen ördögi spirálba hajszolod magad ezzel. /ha még nem olvastad, töltsd le itt:/

Ne felejtsd el, hogy az újszülöttek az éhségen kívül számos más okból is sírhatnak, más okból is szopnak!
Lehet, hogy kisbabád azért kéredzkedik gyakrabban a melledre, mert szereti a biztonságérzetet, amit a te két karod, tested melege tud adni neki! Lehet, hogy egyszerűen csak szüksége van arra, hogy érezze a karod melegét a simogatásodat ebben a zajos furcsa új világban amivel még csak most ismerkedik.
Lehet, hogy valamilyen diszkomfort érzése van. (pl zavarják a szelek, már nagyobb és kötõdnek a fogacskái stb) Sokféle oka lehet. De az esetek nagy részében a legjobb gyógyír te leszel és a szoptatás!

Ha bizonytalan vagy kérdezz!

Hívj fel szoptatási tanácsadót! Ne feledd, hogy mi is szívesen segítünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése