üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. március 9., szerda

Megéri?




Legyünk egy kicsit önzõek: miért éri meg az édesanyának szoptatni. Miért jó nekünk nõknek?



Elõször egy prózai, de igenis fontos indok: a szoptató anya hamarabb visszanyeri az alakját. Nálam ez úgy mûködött, hogy az elején nemhogy fogytam volna, de még híztam is, majd egy idõ után ugyanolyan kalória bevitel mellett drámaian el kezdtem fogyni. Soha vékonyabb nem voltam és soha máskor oly büntetlenül nem ehettem mint akkoriban.

Aztán itt vannak mindenféle hormonális hatások:
A már unalomig ismert oxitocin segít nekünk, hogy aktiválódjon bennünk az anyai viselkedés. Ha úgy érzed magad mint egy anyaoroszlán, hát abban nagy szerepe van az oxitocinnak. Emellett hatékony antistressz hatása is van. A szoptató anyák a kísérletek szerint sokkal kevésbé stresszesek. Amikor szoptatsz boldog mámorban úszol. Ez is az oxitocin érdeme. Gondolj arra, hogy ezért az érzésért mások kemény pénzeket fizetnek más formákban.Nekünk ez megadatik, csak szoptatni kell.

A prolaktin amellett, hogy a tejtermelésben játszik szerepet visszahat a központi idegrendszerre és elõsegíti az anyai viselkedést. Állatkísérletekben fájdalomcsillapító és stresszválaszt csökkentõ hatásait is mérték. Valószínûleg, hogy ránk emberekre is ilyen hatása van.

Van még egy hormon ami a kisbabákban szabadul fel a szopás hatására, de érdekes módon az édesanya bélrendszerében is kimutatható. Ez a kolecisztokinin. Feltételezik, hogy akárcsak a babára az anyára is lazító és fájdalomcsillapító hatása van.

A hormonok hatására jó anyaként tudunk babánkra figyelni, boldogok, lazák nyugodtak lehetünk.
Praktikus indokok: mindig kéznél van, nem kell fertõtlenítgetni, elõmelegíteni stb. Éjszaka kibotorkálni a konyhába és elkészíteni a táplálékot, ehelyett elég félálomban nyugodtan megszoptatni és visszaaludni.

De vannak kései hatások is amik nem elhanyagolhatóak:A mell és petefészek daganatok kialakulásának kisebb a kockázata, és a klimax után a csontritkulás kevésbé veszélyezteti azokat a nõket akik szoptatták csecsemõjüket.

Még ha nem is megy  minden zökkenő nélkül, hidd el, a jutalom nem marad el!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése