üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. november 22., hétfő

Fontos a helyes mellre helyezés!

A szoptatás gyönyörű élmény. Nem fájdalmas!
Ha mégis érzel fájdalmat, vagy a mellbimbód sebes, akkor nagy valószínűséggel a baba rosszul kapja be a cicit. Ahhoz szeretnék most segítséget adni, hogy mindezt megelőzd, elkerüld.
Összefoglaltam amit errõl tudok, képeket, videókat kerestem a témában.




Mielõtt hozzákezdenénk egy rövid gyakorlatra kérlek: Fogj egy pohár vizet és kortyolj bele úgy, hogy a fejedet elfordítod
Vagy úgy, hogy nyújtózkodnod kell. Bizony ez nem jó!
Ezzel azt szerettem volna bemutatni, hogy a baba is így érez, ha rossz pozícióban fekszik és úgy kell szopiznia
Nézzük hát hogyan kell helyesen.


Megkönnyítheti a dolgot, ha elõször meztelenül a mellkasodra helyezed. A közvetlen bõrkontaktus segít az összehangolódásban, megnyugtatja a babát a szívverésed. Érzi az illatodat, amit már biztosan megismer. Esetleg nézz rá, beszélj hozzá. Amikor ilyen nyugodt, ösztönösen elkezdi keresni az anyamellet.

Elõször is keressetek egy jó, kényelmes testhelyzetet. Nagyon fontos, hogy neked is kényelmes legyen, el tudj lazulni, az izmaid ne feszüljenek. Használhatsz párnákat a baba tartásához, kitámasztásához. 

Fontos, hogy a baba az oldalán feküdjön, ne a hátán. Továbbra is segít a közvetlen bőrkontaktus, ha érezheti a bõrödet a saját bõrén. Az egyik kezeddel fogd a fejét úgy, hogy hüvelykujjad az egyik fülénél, a középsõ és gyűrűsujj a másik fülénél van, miközben a fejét a tarkójánál megtámasztod.

Tartsd a mellet un. C fogással. A mutató és középsõ ujj a mell alatt a hüvelykujj a mell fölött. Enyhén nyomd össze a melledet, hogy a mellbimbó kiemelkedjen.
Érintsd meg a pofiját a mell felõl, reflex-szerűen arra fogja fordítani a fejét és nagyra nyitja a száját. Amikor a legnagyobbra nyitja a száját, húzd magad felé. Ha a mellbimbóval a felsõ ajka felé "célzol" nagyobb területet fog bekapni az alsó ajkával, mint a felsővel. A fenti képek jól mutatják ezt a folyamatot. /Ezek a képek  innen származnak:http://www.pumpstation.com/pumpstation/dept.asp?s_id=0&dept_id=3228 Az angolul tudó anyukáknak érdemes olvasgatni, hasznos tanácsokat adnak./
Ebben a videóban jól láthatod, hogy a kereső reflex segítségével a baba odafordítja a fejét és hogyan érdemes ekkor a szájába "célozni":

Akkor kapta be a baba helyesen a mellet, ha a bimbó eléri azt a területet ahol a kemény és a lágy szájpad találkozik. Ha csak a bimbó hegyét kapná be, akkor amellett, hogy csak azt rágcsálja, azt nyomkodja az ínyével és az könnyen kisebesedhet, akadozik a tej áramlása, nem kap elegendõ tejet.
Ebben a videóban megnézheted animációval kiegészítve a helyes technikát. Érdemes megnézni, nagyon szép!

Tehát a helyes mellre helyezésnél nemcsak a bimbót kapja be, hanem az udvar nagy részét is. A baba nyelve a mell alatt van az ínye és az alsó ajka felett, ajkai kifelé fordulnak. Az álla hozzáér a mellhez és lehet, hogy az orra is. Ha nem kapna megfelelõen levegõt, akkor segíthetsz a mell hátrahúzásával.
Ha helyesen bekapta a mellet, nincs szükség továbbra arra, hogy a mellet összenyomva tartsd. Néhány másodperc múlva elengedheted. Hallhatod hogy dolgozik szív és kortyol. Lehet, hogy eleinte többet is kell szívnia a nyeléshez. Ha komfortszopizik akkor aprókat szív és néha kortyol. Élvezd ezeket a hangokat, a világ legszebb hangjai!
 Ha nem kapta be helyesen, akkor a kisujjad segítségével megszüntetheted a vákumot és húzd ki a mellet a szájából. Próbáld újra! Ha nem sikerül elsõre, ne aggódj. Megéri próbálkozni!


Tehát a jelek amiből tudod, hogy a baba jól kapta be a mellet:
  •  baba arca a mellhez ér
  •  A szája nyitva van és tele van mellel
  •  Alsó ajka kifelé fordul
  • A bimbóudvarból több látszik a szája felett, mint alatta
  •  A szopás nem okoz fájdalmat



Ha mégsem sikerülne egyedül, akkor is van segítség a védőnőd, szoptatási tanácsadók szívesen segítenek abban, hogy a világ legszebb élménye legyen, egy életre szóló kötelék közted és a babád között.

Ha pedig már kialakult valamilyen gond,pl. sebes a mell, nézz körül a Medela mellápoló termékei között itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése