üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

szoptatás

A SZOPTATÁS ELŐNYEI
Miért is ez a nagy hűhó a szoptatás körül?
Mert babának és mamának egyaránt jó! Ne is beszéljünk most a lelki okokról /ezekről később/ vegyük sorra röviden az élettani hatásokat:


Biológiai előnyök az édesanya részére:
     -A szopás méhösszehúzódást vált ki: könnyebben leválik a méhlepény, megszűnik a vérzés, könnyebb a    regenerálódás
    -a szoptató anya könnyebben visszanyeri korábbi súlyát!!!! Nincs szükséged plasztikai sebészre, zsírleszívásra, bonyolult diétákra és edzésprogramokra
   - fogamzásgátlóként is működik, megvéd a túl korai terhességtől
   -késői hatások: mell és petefészek daganatok kialakulásának kisebb a kockázata
   - a klimax után a csontritkulás kevésbé veszélyezteti azokat a nőket akik szoptatták csecsemőjüket

Biológiai előnyök a baba számára
-         A tápanyag összetétele ideális: csak a fajra jellemző fehérjéket tartalmaz, zsírokat, vasakat. Összetétele kevéssé függ az anya táplálkozásától, szociális helyzetétől
-         Betegség elleni védőanyagok- kapja a mamától az ellenanyagokat
-         Antimikróbás összetevői nem károsodnak a baba emésztőrendszerében, erősítik az immunrendszert, elpusztítják a kórokozó baktériumokat
-         Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz
-          Változékony: összetétele csodálatos módon alkalmazkodik a baba állapotához és korához
-         Hosszútávon védelmet nyújt a gyermekkori cukorbetegség ellen, valamint csökkenti a felnőttkori szív és érrendszeri betegségek kockázatát
Tipp: A  baba gyakori mellretétele, gyakori szoptatás segít abban, hogy a tej mennyisége elegendő legyen a zavartalan szoptatáshoz. Van azonban olyan amikor ez nem lehetséges, vagy valamiért nehézségekbe ütközöl. Ilyen esetekben vásárolhatsz jó minőségi mellszívót, vagy ha csak rövid ideig szükséges bérelhetsz is:http://babafigyelő.hu/termekek.htm#6


SEGÍTSÉG KEVÉS A TEJEM!

Szinte nem is ismerek édesanyát akivel ne fordult volna elő,hogy bizonytalan volt, elegendő-e a tej gyermeke számára!  Az esetek nagyon kevés százalékában fordul elő, hogy nem elegendő!
Én magam is három gyermeket szoptattam sikeresen, de ismerem azt a bizonytalanságot, ami képes megkeseríteni a szoptatás élményét. Ezért olyan cikkeket, írásokat válogattam össze, ami remélem segít eloszlatni a kételyeket, vagy segítséget hozni.
Biztosan elég a tej mennyisége az első két hétben, ha:
– a súlyesés kevesebb, mint nyolc százalék
– a súlyvesztés a harmadik napon megáll
– a baba az ötödik naptól gyarapodni kezd
– kéthetes korára visszanyeri születési súlyát
– legalább naponta háromszor van széklete
– a negyedik napon már nem fekete magzatszurkot, hanem sárgás, anyatejes székletet találunk a pelusban
– a negyedik naptól már legalább hat jó nedves pelenkája van a babának.
A rossz tanácsok!
Szoptatási kérdésekben mindenki nagyon okos tud lenni. Te is ismered azt az érzést, amikor a „szoptatásbajnok” családtag, vagy barátnő, vagy ismerős – jóindulatból ugyan – de biztos tanácsokkal lát el amitől csak még rosszabbul érzed magad? Néha magam is megzavarodtam, amikor kompetensnek tűnő szakembertől hallottam olyan tanácsot amit magamtól elvetettem volna. Az én tanácsom: hallgasd meg a jószándékú segítőket, de mindent tegyél úgy ahogy az ösztönöd, anyai érzéseid diktálnak. Ha még így is bizonytalan vagy kérhetsz segítséget felkészült, biztos tudással rendelkező szoptatási tanácsadóktól, akár telefonon is.
De most álljon itt néhány olyan tanács amit semmiképp ne fogadj meg: Ezek a kismama magazin cikke, saját tapasztalatok, édesanyáktól hallott történetekből álltak  össze:
 „Egyszerre csak egy mellből szoptass!”
Hallottam magam is ezt a tanácsot: egy mellből szoptass, hogy jól kiürüljön, csak így kap megfelelő tápértékű tejet a babád.
Valóban ennek a tanácsnak van némi alapja, az mindenképpen célszerű, ha a baba alaposan kiüríti az első mellet, de ha kéri nyugodtan tedd át a másik mellre is Körülbelül két hónapos korig mellenként nagyjából 15-20 percnyi aktív szopásra van szüksége ehhez az átlagos csecsemőnek. Sok kisbaba magától jelzi, ha jóllakott, vagy szeretne a másik mellre kerülni: elengedi, és várakozóan néz. Ha megkínáljuk ilyenkor a másikkal is, ehet, ha még éhes. Ettől nem lesz kevesebb a tej.
„Nem keveredhet a pocakban a tej!”
Emlékszem a másik tanácsra is: szopizások között minimum két-három órának kell eltelnie, mert a babának szüksége van arra, hogy megeméssze a táplálékot, különben keveredik a hasában a friss tej, a félig megemésztettel, túlterhelődik az idegrendszere.
Ennek azonban semmi tudományos alapja nincs, sőt, a mindennapokban pont azt tapasztaljuk, hogy sok kisbabának csökken a gyarapodása, ha nem hagyjuk annyiszor és annyi ideig enni, ameddig ő szeretne!! Az anyatejet nagyon gyorsan megemészti, ennek általában tapasztalható is a látványos jelei: a szoptatás hatására megindul a bélműködés, és a baba telerottyantja a pelust. Ha gyakran szopik, egy-egy alkalommal viszonylag kisebb anyatejmennyiség kerül a gyomrába, így könnyen lehet, hogy valóban éhes már egy óra elteltével is. Az újszülöttekre egyébként is jellemző, hogy nagyon gyakran és hosszasan mellen szeretnének lenni.
„Éjszaka pihenjen a gyomra!”
Ha szeretnéd is, hogy a babád átaludja az éjszakát ne azért ne szoptasd meg mert valaki ezt a tanácsot adta!
A gyomornak  csak szoptatott, egészséges csecsemő esetében biztosan nincs szüksége éjszakai pihenőre.
„Etesse ritkábban, mert kövér!” „Túleteti a gyerekét!”
Kizárólag és igény szerint szoptatott csecsemőknél kiindulhatunk abból, hogy annyit híznak, amennyi alkatuk alapján normális, ugyanis anyatejjel nem lehet túltáplálni a kisbabát. Nem célszerű eltérni attól, hogy a baba irányítsa az etetést.

Ami biztosan segít
– gyakoribb szoptatás gyakorlatilag minden adandó alkalommal;
– szoptatás éjszaka is, alvás a baba közvetlen közelében;
– jó mellrehelyezés, amely hatékony szopást tesz lehetővé;
– szoptatás kényelmes testhelyzetben;
– a szopott tejmennyiség mérése helyett a gyarapodás nyomon követése, a pisis pelenkák és baba állapotának, hangulatának megfigyelése;
– cumi, cumisüveg használatának teljes kiiktatása, ha pótlás szükséges, akkor azt pohárból, kiskanállal, Medela Soft Cuppal vagy Medela Szoptaníttal adjuk;
– a pótlás mennyiségének fokozatos csökkentése szoptatási tanácsadó segítségével.

Ami biztosan NEM segít
– a szopások között több órás szünet, a kötött időrend szerinti szoptatás;
– a baba külön szobában altatása éjszaka;
– a szopott mennyiségek mérése, majd kiegészítése előre megszabott mennyiségre;
– a stratégia naponkénti változtatása aszerint, hogy a legutóbbi ismerős mit javasolt;
– ételektől, italoktól, teáktól, gyógyhatású készítményektől várni a hatást a szoptatás gyakoriságának és hatékonyságának növelése nélkül;
– cumi, cumisüveg használata.

A PÓTLÁS
Sokszor van, hogy az édesanya mindent megtesz annak érdekében, hogy tudja szoptatni a babáját, de valamilyen okból ez nem sikerül tökéletesen. Ne keseredj el!!!! A stressz a legrosszabb tanácsadó!! Biztos vagyok benne, hogy egyetlen szakember sem akarja indokolatlanul pótlásra rábeszélni az édesanyát. De mindenképpen javaslom, hogy mielőtt pótolni kezdenél kérj több helyről tanácsot ( szoptatási tanácsadó,  jó szemléletű védőnő, másik gyerekorvos stb)
Itt pedig részlet a kismama magazin cikkéből a pótlásról:
A cumisüveg és a cumi annyira hozzánőtt a csecsemőkorról alkotott képhez, hogy sokan el sem tudják képzelni nélkülük egy baba fölnevelését. A szoptatási tanácsadók már régóta hangoztatják: bármilyen cumi használata megzavarhatja a csecsemőt, eltérítheti őt a szopástól. A legérzékenyebb időszak ebből a szempontból az első négy-hat hét. Mégis az első napokban fordul elő leggyakrabban, hogy pótlást adnak az újszülöttnek. Ez többnyire indokolatlan, és a tapasztalatok szerint – jó kórházi gyakorlat, értő, figyelmes szoptatási tanácsadás mellett – elkerülhető lenne. Az újszülöttek kis hányadánál valóban szükség van pótlásra. Ám sem a szülészeten, sem otthon nem lenne szabad cumisüvegből etetni az apróságokat. Az volna a legelőnyösebb, ha a szoptatással egy időben és olyan módszerrel adnánk a kiegészítést, ami nem zavarja meg szopási technikáját.


Pótlás szoptatás közben
A hozzátáplálásnak nem szabad hátrányosan befolyásolnia a szoptatást. Ha a kisbaba képes szopni és hajlandó is erre, csak a hatékonysággal vagy a tej mennyiségével van baj, sokat segíthetnek a következő eszközök és etetési trükkök:
Szoptanít, SNS (Supplemental Nursing System)
– Ez a segédeszköz az anya nyakába akasztható műanyag flakonból és három különböző vastagságú, vékony, lágy műanyag csőből áll. A palackból kivezető cső végét a mellbimbó felső részére kell helyezni úgy, hogy a cső ne érjen túl a bimbón. A csövet bőrbarát ragasztószalaggal rögzíthetjük a mellen. Így, miközben a kicsi szopik, addig a csövön át is kap táplálékot. Az eszköz használatát csökkent tejtermelés, lassú súlynövekedés, helytelen szopási technika esetén javasolják. Nagyon jól alkalmazható akkor, ha az anya egyszer már abbahagyta a szoptatást, gyerekét mégis szeretné mellből táplálni. Ígéretes segédeszköz örökbefogadó anyák számára. Ha megfelelően adagoljuk a pótlást, akkor a Szoptanít használata során megindul és fokozódik a tejtermelés. Néhány hét alatt visszatérhetünk segítségével a teljes szoptatáshoz.
– Hasonló hatást érhetünk el azzal, ha hatos méretű etetőszondát húzunk rá egy 10-20 milliliteres fecskendő végére, és azon át adagoljuk a pótlást szoptatás közben. Akkor csúsztatjuk a szonda végét a baba szájába, ha már rákapott a mellre, és szívja.
– Egy másik olcsó, ám hatékony módszer szerint az anya háromóránként szoptat, éjjel is, nappal is. Egy órával a csak anyamellből való szopás után újra mellre teszik a gyereket, de most úgy, hogy a mellre rögzített vékony szondán át kiegészítést is kap. A szopáshoz szükséges energia attól függ, hogy az anya milyen magasra tartja a csészét, amelyben a szonda másik vége található. Így a gyerek huszonnégy óra alatt tizenhat alkalommal szopik, ebből nyolcszor segédeszközzel. A pótlás mennyiségét fokozatosan csökkentik, ahogy az anyatej mennyisége nő. A legtöbb esetben két hét alatt vissza lehet térni a teljes szoptatáshoz, addig naponta ellenőrzik a baba súlyát.
A termékeket megnézheted itt:http://babafigyelő.hu/termekek.htm#6


Pótlás szoptatás helyett
Előfordulhat, hogy átmeneti távollét, betegség vagy a kisbaba szopási, nyelési nehézségei miatt van szükség pótlásra. A kanalas etetés hátránya, hogy lassú, és gyakorlatot igényel. Tartsuk szinte függőleges helyzetben a babát, és nagyon kicsi adagonként adjuk neki a tejet.
Bármilyen pohár alkalmas újszülött etetésére. A legjobb az a fajta, amelynek kifelé hajlik a széle. Ma már kapható vékony műanyagból készült, mércével ellátott, formatervezett, eldobható babapohár is. Pohárból való etetésnél is az a lényeg, hogy mindig egészen kicsi adagokat juttassunk a baba szájához. A tejet ne öntsük, inkább várjuk meg, míg a csecsemő magától kiissza a felkínált cseppeket. Gyakorlatlan kismamáknak talán beválik a Soft Cup elnevezésű etető, melynek csőrrésze úgy van kiképezve, mintha pohárból inna a baba, de a folyás sebességét finoman irányíthatjuk ujjunkkal, ezért szinte semmi sem megy mellé. A Habermann etető beteg, testi fogyatékossággal (például ajak- és szájpadhasadékkal) született, gyenge babák etetésére alkalmas olyan esetekben, amikor problémát jelent a szopás-nyelés ritmusának önálló kialakítása, vagy gyengeségük miatt képtelenek elég erőteljesen szívni. Az etetőfejben lévő állítható szelep lehetővé teszi, hogy a szülő határozza meg a tej folyásának erősségét, és megakadályozza, hogy a baba levegőt nyeljen.
Tipp: A fenti eszközökről tanácsot kérhetsz, meg is vásárolhatod itt:http://babafigyelő.hu/termekek.htm#6