üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. szeptember 8., csütörtök

A fürdetés



A fürösztés lehet a legörömtelibb eseménye az egész családnak, ugyanakkor sok kisgyermekes családnak okozott már nehézséget csecsemőjük ijedt tiltakozása ez ellen. Ezért igyekszem néhány tippet megosztani ezzel az eseménnyel kapcsolatban, hogy mindenkinek öröm legyen.
Most talán a legmeglepőbb kijelentéssel kezdem:   hozzáértő embertől tudom, hogy a babák  nem igénylik a mindennapos fürdetést! Bőrük vékony (ötször vékonyabb mint a felnőtté) hőháztartásuk kialakulóban, ráadásul nem izzadnak, nem koszolódnak…
Ennek ellenére nem akarok vizet prédikálni én is mindennap megfürdettem. Mert mindennap jó élmény volt a közös játék a babám és köztem, a baba és testvérei között.
Most lássuk azt a néhány tippet:
  • Először is ha még csak most készülsz a feladatra vagy már benne vagy, de félsz ettől akkor tudnod kell, hogy a babák nagyon érzékenyek az érintésre. Az egyik legfontosabb kommunikációs csatornájuk. A kezed érintése biztos információ a számára, hogy te mit érzel. Ha félsz, szorongasz, akkor azt  meg fogja érezni és ő is nyugtalan lesz. Ezért hát a legfontosabb feladatod, hogy te magad gondolj a fürdetésre úgy mint egy örömteli lehetőségre. Engedd el a félelmeidet, hiszen miért is ne menne ez neked? Ha ez megvan a többi már gyerekjáték
  • Készíts oda mindent a kezed ügyébe, soha ne hagyd magára a babát a pelenkázón! Ha valaki hajlamos a feledékenységre mint e sorok írója annak jól jön egy édesapa, vagy nagyobb gyerek akit meg lehet kérni erre-arra. Ez arra is jó, hogy bevonjuk a családot a közös tevékenységekbe.
  • A fürdővíz ideális hőfoka 37 fok. Meggyőződhetünk róla hőmérővel, de a könyök csukló próba is megbízhatónak bizonyult.
  • A baba hajlatait kenjük be finoman olajjal. Erre a legjobb a gyógyszertári babaolaj, mi több a tiszta olivaolaj is kiváló.
  • És ha már úgy is olajos a kezünk jöhet a babamasszázs. Ez jó arra, hogy kisbabánk megszabaduljon a felesleges gázoktól, valamint a kötődés, figyelem kialakulásához is.
  • Legjobb a fürdetéshez a gyógyszertárban kapható, orvos által felíratható fürdetőkrém. Ne használjunk semmilyen illatosítóval ellátott szert. A babáknak így is csodálatos, semmi máshoz nem hasonlítható babaillatuk van! Ha mégis különlegesen szeretnénk gondoskodni a babánk bőréről: egy pici olivaolaj a fürdővízhez és egy kis pohár tej, így védhetjük a kiszáradástól, különleges gondoskodásban részesítettük őt.
  • Hajmosáshoz nem kell sampon! Csak feleslegesen kiszárítja a bőrt ami a koszmó kialakulásának kedvez. És véleményem szerint nem is kell mindennap hajat mosni.
  • A víz ismerős közeg a számára, hiszen nemrég még a pocakban biztonságos meleg közegben ringatózott.
Tipp: Tartsd biztonságosan s ha a kád engedi próbáld a meleg vízben ringatni, hasonlatos érzést biztosítani számára,mint a pocakodban.
Vásárolhatsz pocakfürdőt, amit orvosok szülésznők segítségével fejlesztettek ki és biztosítja a babaszámára az ismerős magzati pozíciót fürdés közben. Kevés víz kell hozzá és  kis vízfelület biztosítja, hogy nehezebben hűl ki a víz, tovább tarthat az élmény. Információ róla itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése