üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. augusztus 16., kedd

gondolatok a szülőszobán

Közhely, de igaz, hogy a szülés fejben dől el.Vagy mondhatjuk azt is, hogy azt kapod, amit gondolsz, amit vársz.
Mit is jelentenek ezek?

A gondolatoknak nagy a hatalma!

Emlékezz vissza egy fontos dologra amit nagyon szerettél volna, minden gondolatod akörül forgott és végül sikerült! Vagy arra amikor valamitől nagyon féltél és naná, hogy bekövetkezett! Ezek mind azt bizonyítják, hogy amire és ahogyan gondolsz az befolyással bír rád.


Számos kutatás bizonyította, hogy a gondolatoknak milyen nagy a hatalma.Például az egyik kísérletben arra kértek vállalkozókat, hogy képzeljenek el egy erős fizikai igénybevételt igénylő munkát. Közben pedig arra megfelelő eszközökkel mérték az izmokban zajló folyamatokat. És az eredmény hihetetlen: az izmokban közel olyan aktivitást, fiziológiai reakciókat igazoltak, mintha az egyén valóban ténylegesen fizikai munkát végzett volna.
Tehát az agy valószínűleg ugyanúgy dolgozza fel a képzeleti képet, gondolatot mint a valós tevékenységeket, eseményeket.

Miért jó ezt tudni a szülőszobán?


Egyrészt mert elkerülheted amit nem szeretnél.

Ha a szülés közben állandóan arra gondolsz, hogy mennyire fáj, akkor a tested valóban a fájdalomra koncentrál és az agy elkezd vészjeleket küldeni, a tested védekező állásba helyezkedik és akkor valóban még jobban fájni fog. Lám azt kaptad amit vártál, amit elképzeltél. 
Ha a kontrakciók közben csak arra fókuszálsz, hogy mikor jön az újabb fájdalom akkor a tested előre készül  a fájdalomra és védekezik. Ez egy ördögi körforgás. 
A félelem olyan hormonok kiválasztódását eredményezi, ami ellentétes hatású azzal ami a szüléskor segítene téged. És ez a tágulási folyamat lassulását eredményezheti. Ne lépj hát be ebbe az ördögi körbe!
Azonban ha ezt tudod segítheted is a folyamatot.
Gondolj ara a kísérletre ahol az izmokban gondolat hatására ugyanolyan változásokat regisztráltak mint valós fizikai tevékenység során.
Gondolj hát arra, ami segíti a folyamatot.

Mire gondoljak?
Rengeteg dolog, gondolat lehet segítségedre a szülőszobán. A teljesség igénye nélkül néhányat összegyűjtöttem :
  • Képzeld el a szülés folyamatát. 
          • Ha gyakorlatias inkább két lábon a földön álló ember vagy, akkor elképzelheted ahogyan a baba konkrétan halad át a szülőcsatornán.
          • Ha szeretsz a képzeleteddel játszani használj más képzeleti képeket.
            • Pl rózsát, ahogyan nyitogatja a szárnyait, 
            • tengert ahogyan hullámzik és ez a hullám segíti egyre előre a magzatot.
            • Egy bölcsőt amiben fekszik a baba és a kontrakciók ringatják őt.
            • Hűvös kis patakot ahogy a forrásból megered egyre csak árad és hozza magával az enyhülést az életet.
  • Mondogass nyugtató biztató szavakat. Ha verbális típusú ember vagy, akkor olyan mondatokat mondj magadban ami megnyugtat, erőt ad. Pl : pulzusom nyugodt, lassú. nyugodt vagyok ezzel segítem leginkább a babámat.
  • Képzelj el egy erős fizikai igénybevételt.Ha aktív, mozogni szerető ember vagy, téged ez kapcsol ki akkor elképzelhetsz egy ilyen kikapcsolódást kontrakciók közben

Rengeteg lehetőség van. Ha még többet szeretnél megismerni abból, hogy milyen eszközeid vannak a szülőszobán akkor a felkéSZÜLNI programunk e-mail sorozata segítségedre lehet.Itt jelentkezhetsz. http://babafigyelő.hu/felkeSZULNI.htm

Javaslom készülj minél több lehetőséggel és használd, váltogasd. Mindenkinek más lehet segítség akkor és ott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése