üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. április 26., hétfő

ujjszopás vagy cumi?

Sok édesanya bizonytalan és gondolkodik el vajon használjon-e cumit, vagy jobb ha baba maga találja meg a megnyugtatásának eszközét. Hallani is sok érvet és ellenérvet mindkettõ ellen és mindkettõ védelmében. Az ujjszopásról, cumiról és cumizavarról olvashatsz még oldalainkon, itt most az érveket és ellenérveket gyûjtöttem össze. Mond el te is a ti történeteteket, a véleményedet!

 Jobb ha a saját kezét használja, mert
- ha a környezetének tárgyaival fog tevékenykedni, a kezei úgyis másra fognak kelleni, könnyen le fog szokni róla
- ezt akkor használja, ha önmagának erre van szüksége
- nem kell éjszaka felkelni hozzá, hogy a minduntalan kicsusszanó cumit visszaadjuk, ezt magának adagolja
Rosszabb, ha kezét használja, mert:
- errõl nehezebb leszoktatni, hiszen ez mindig kéznél van
- befolyásolja a fogak fejlõdését. Rosszul fognak nõni a fogak, amit csak drága pénzen vett fogszabályzással lehet korrigálni
- befolyásolhatja a beszédfejlõdést.
Jobb ha cumizik, mert:
- könnyen megnyugszik tõle. Jó kikapcsológomb
- mit is csinálnék amikor olyan helyen kezd el kiabálni ahol éppen nem lehet megszoptatni?
Rosszabb ha cumizik, mert:
-ezt nem önmagának adja, hanem a szülõ adagolja
- nehéz róla leszokni.
-ez akkor is ott lóg a szájában, amikor más tevékenységet végez.
- akadályozhatja a beszéd fejlõdését. Nem fogja helyesen megtanulni kiejteni a szavakat, ha közben a szájában a cumi.
Ne feledd, semmi sem szentírás ha a saját gyerekedrõl van szó te fogsz a legjobban dönteni, bármit válasz!!!! Mond el a véleményed!

1 megjegyzés:

  1. Ez valóban, mint annyi minden más, a baba igényeitől függ. Én alapvetően cumi ellenes voltam, de amikor a babánk 5 hetes lett úgy gondoltam, csak kipróbálnám a cumit, mert ő csak a cicin aludt el. Bevált, ez segített abban, hogy önállóan is el tudjon aludni. Amikor már álmos, "megkínáljuk" a cumival, van amikor kéri, van amikor nem. Amikor elaludt ki is köpi, máskor nincs a szájában és nem okozott cumizavart.
    A sógornőm mondta, hogy ő már az ujjával a szájában született és 6 éves koráig cumizott, ferdén is áll a foga. A kezét tényleg nem tudta elvenni tőle az anyukája:)))

    VálaszTörlés