üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. június 16., szerda

miért kék a baba szeme?

Erre egy érdekes választ ad a híres etológus Desmond Morris.Babafigyelõben címû könyvében. /A könyvet megnyerheted, ha feliratkozol hírlevelünkre jún.30-ig/

Rövid összefoglaló belõle:




Leegyszerûsítve: azért kék, hogy az édesanya jobban észrevegye a pupilla jelzéseit. Ezek a jelzések kifejezettebbek, ha a pupillát körülölelõ szivárványhártya színe lényegesen eltér a sötét pupilla színétõl.

Mit jelez a pupilla? Mûködése során aszerint tágul vagy szûkül, hogy mennyi fényt bocsát a szembe. De az érzelmi állapotokra is ragál. Ha valami tetszik nekünk a pupilla kitágul, ha ellenérzést kelt valami, akkor összeszûkül. A csecsemõ nem tudja magát kifejezni csak ilyen eszközök segítségével. Ha édesanyja közeledik felé tág pupillája még jobban kitágul. Ez elõhívja az anyából a gondoskodás igényét és ellenállhatatlan vágy keríti hatalmába, hogy felvegye és átölelje gyermekét. Mindez persze tudattalan folyamat, nem tudunk róla, amikor eszerint cselekszünk. Kb hat hónapos kor körül zavarosodik meg a csecsemõkék szem, ez esetben a babánk nem lesz kék szemû. Ekkorra már nincsen olyan nagy szüksége erre a figyelemfelhívó eszközre, máshogyan is ki tudja fejezni magát.

Mikor ezt a környezetben elmeséltem szkeptikus legyintés volt a válasz, de meggyõzõdésem, hogy a természet nagyon okos és jól találta ki a dolgokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és olvashatsz róla bõvebben!felíratkozás itt Arról is, hogy a férfiak hogyan reagálnak a tág pupillákra: vajon azt a nõt választanák akinek kisebb, vagy azt amelyiknek nagyobb a pupillája?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése