üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. június 4., péntek

a mozgás fejlesztése

A csecsemő életének első évében hatalmas fejlődésen megy keresztül. Mégpedig úgy, hogy minden megy a maga útján a szülők szerető gondoskodásán kívül nincs is szükség bonyolult  és hangzatos fejlesztő programokra.  Mégis az esetek kis százalékában a fejlődés valamilyen oknál fogva megtorpanhat, a fejlődés nem a várt ütemben halad. Ilyenkor fontos a szakember tanácsa, hogy elirányítson a megfelelő terápia irányában. De ha nincs is baj, akkor is tudsz a csecsemő számára olyan helyzeteket, játékformákat biztosítani, aminek a segítségével észre sem veszi, de nagy lépésekkel halad a fejlődés útján és te pedig örömmel fogod látni, hogy ezek  milyen boldogságot és örömöt okoznak a számára
A kisgyermekek fejlődése sokáig a mozgással szoros összefüggésben, magában a mozgásban, vagy a mozgás által fejlődik. Ezért vegyük is szemügyre a mozgásfejlesztés fontosságát és lehetőségeit.
A középfülben elhelyezkedő vesztibuláris rendszer,amely az egyensúlyérzék szerve, az emberi magzatban kb. a negyedik terhességi hónapban kezd működni. Ez a korai érés azt jelenti, hogy a magzat képes az anya testhelyzetének változásait érzékelni miközben a magzatvízzel telt burokban lebeg, pörög forog. Ezek a passzív ingerek, de a magzatok mozgásának kivitelezésében, sőt a szülőcsatornába való befordulásban is fontos szerepet játszanak
Az előző bejegyzésben már megjelent, hogy a csecsemő reflexekkel születik,  a mozgás kialakulása primitív mozdulatokkal kezdődik. Ezeket a már említett vesztibuláris rendszer szabályozza. A primitív mozgások fokozatosan átalakulnak. A reflexek eltűnnek, integrálódnak egy magasabb idegrendszeri struktúrába. Az agykéreg és a kéreg alatti területek egysége alakul ki. Ezek harmonikus működéséből  az érett emberi mozgás.
 A vesztibuláris rendszer érzékszerve a belső fülben található, ez egy folyadékot tartalmazó szerv, ahol a folyadék mozgása adja az ingerületet, ahogy például a szemnek a fény. A fejlesztés során ezt a folyadékot kell sokféle formában megmozgatni, így változatos ingerekkel tudjuk az idegrendszer érését elősegíteni Ha minél változatosabb mozgásformát biztosítunk a baba számára elősegíthetjük ezt az integrációt, segíthetünk neki a fejlődésben….
Mik ezek a mozgásformák?
Gondoljunk csak bele, hogy mi történt apróságunkkal a pocakban! Egy biztonságos meleg, védett környezetben ringatózott, lengett, pörgött, forgott. Csak ezeket a mozgásformákat kell biztosítanunk neki a kinti világban! De hogyan?
Csak vissza kell tekinteni mit tettek nagyszüleink, dédszüleink. Bölcsőbe tették babáikat, ringatták, hintalovon hintáztatták stb. Vedd hát ölbe te is babádat és sokat hintáztasd, ringasd miközben ritmikus mondókát éneket mondasz, énekelsz neki. 
Hintáztathatod egy pokrócba téve. Ezzel megadod számára azt a biztonságérzetet is, amit az anyaméhben megtapasztalt. Napközben tedd bölcsőbe, gyengéden ringasd! Minden mozgás pörgetés, forgatás, lengetés  fejlesztőleg, sőt nyugtatólag fog hatni a babára.( a vesztibuláris rendszer szerepet játszik az alvás-ébrenlét szabályozásában is!!!)
Tipp: használhatsz bébihintát is. Ezzel minden olyan mozgásformát utánozhatsz amit a magzati korában megélt a pocakodban. Napközben békésen pihenhet, miközben észrevétlen fejlődik. Újszülött kortól használható, kialakítása biztonságos, sokáig használhatod.Megnézheted a bébihintát, bérelheted, vagy megvásárolhatod itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése