üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. március 31., csütörtök

szülési pozíciók

Fontos szerepe van a szülésben annak, hogy milyen pozíciót választasz a vajúdáshoz és a szüléshez.
A szülés azonban nem tornamutatvány, nem kell, hogy bonyolult helyzeteket, gimnasztikai produkciót tartalmazzon. Válassz olyan helyzetet, ahol a lehető legjobban el tudsz lazulni, segíted az izmok ellazulását és ezzel egy időben a magzat pozícióját.
Néhány pozíciót gyűjtöttem össze, amely más anyáknak már segített. Nézd meg az erről készült videókat is.
fekvő helyzetben:
Előfordulhat, hogy a vajúdás alatt feküdnöd kell. Ilyenkor legjobban kihasználhatod a kellemes ellazulást, az izmaid ellazítását. Az ágy fejrészét lehetőleg emeld meg, vagy helyezz párnákat a hátad mögé, súlypontodat a farcsont feletti részre helyezed. Lábaidat szétterpeszted, tehetsz párnákat térdeid alá.
Oldalt fekvő helyzetben
Sok édesanya választja ezt a pozíciót alváshoz is. Ebben a pozícióban is kellemesen el tudod lazítani magadat. Ha a kórházi rutin megengedi a kitolási szakaszt is lehetne ebben a pozícióban folytatni, ilyenkor a párnán lévő egyik lábat a segítő megemeli.
Béka pozíció
Ez nem könnyű póz, de sok szakember szerint ez egy igen hatékony. Tulajdonképpen egy guggolás szétterpesztett lábbal, úgy, hogy kezeidet vagy magad mögött, vagy magad előtt pihenteted



támaszkodó guggolás
Ennek során nem a kezeiddel kell támaszkodnod, hanem a partnered, kísérőd térdén támaszkodsz, miközben ő mögötted egy alacsony széken ül.
Toalaett-ülés
Sokan arról számolnak be, hogy ez is segítő póz, mert a test természetesen reagál erre a pozícióra, mint teszi azt a toaletten ülve. Számos terpesz variációt tesz lehetővé, ami segít a medence kiszélesítésében, megnyitja a hüvelyt .Egyszerűen ülj egy székre mintha a wc-n ülnél, kis terpeszben. Hátadat kitámaszthatod párnákkal
Négykézláb helyzet
Ebben a pózban eloszlik a súlypont a térded és a kezed között. Tehetsz párnát magad alá, hogy még jobban el tudj lazulni, kellően kényelmes legyen.
Jegesmedve póz
Könnyen megvalósítható a négykézláb helyzetből: alkarod leteszed a földre és fejedet pihentetheted rajta. Előnye, hogy a baba helyes pozícióját is segti.
Támaszkodó álló helyzet
Ez a gravitáció segítségét használja ki. Hátadat a falnak támasztva kis terpeszben állsz. Vagy a segítőd a falnak támaszkodik és széttárja karját, te pedig az ő karjába kapaszkodsz támaszként.
Ezeket láthatod ebben a videóban is:



Segítségül hívhatsz gimnasztikai labdát is.
Ebben a videóban azt nézheted meg, hogy hogyan használhatod vajúdás során:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése