üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 1., péntek

A baba súlyának ellenőrzése

Mai világunkban, mindent számokkal mérünk és hajlamosak vagyunk mindent számokkal meghatározni előírni.Ugyanakkor megszületik a baba és őt nem tudjuk számok közé szorítani.

Azért próbálkozunk! Ilyen a szopott mennyiségek ellenőrzése is.Érthető, hogy ebben a racionális világban igyekszünk bizonyságot szerezni számokkal is, hogy minden rendben folyik. 

De vigyázat gyakran csapdába eshet az ember!
 Igen gyakran tapasztalom, hogy megijednek az édesanyák ha egy-egy etetés alkalmával nem eszi meg az "előírt" mennyiséget a baba. 


Azért érzem ezt át ennyire, mert magam is beleestem ebbe a csapdába: mértem minden etetést. Amikor nem evett ugyanannyit akkor pánikba estem és a következő etetéshez már szorongva ültem le és tettem a mérlegre. Naná, hogy nem úgy alakult ahogy megnyugtatott volna. Itt az ördögi kör amiről már te is olvashattál a tanulmányunkban. (még nem??? Akkor itt le tudod tölteni) 
Szerencsére volt a környezetemben olyan akinek a hatására felhagytam az állandó méregetéssel és megtanultam okosan mérni.
Miért értelmetlen mérni mindent? 
Az anyatej összetétele folyamatosan változik. Egy napon belül más és más, de akár egy etetésen belül is! Hiába tudjuk, hogy grammra milyen mennyiséget fogyasztott, azt nem tudjuk, hogy milyen összetételű tejből.

Csalóka lehet az az érzés például amikor reggel felkelünk és duzzad a mellünk az anyatejtől. Reggel ugyanis mindenkinek több teje van, de ebben nagyobb a hígabb elsõ tej aránya. Ahogy telik a nap, a tej mennyisége csökken, a zsíros, hátsó tej aránya viszont nõ. Így az este szopott tej lehet, hogy mennyiségét tekintve kevesebb, viszont sokkal laktatóbb és táplálóbb.

Ezért hát vigyázz az olyan kijelentésektől, hogy egy alkalommal ennyit és ennyit kell megennie. Vagy naponta testsúlyának egyhatodával egyenlő mennyiségű tejet kell elfogyasztania. Ezek a mondatok csak egy valamire jók: stresszelnek téged. 

De ugyanakkor jogos igény, hogy a legnagyobb biztonságban szeretnéd tudni őt. És jogos az az érzés is, hogy kellene kézzelfogható bizonyíték, hogy minden rendben van. 

Nem kell félretenned a mérleget, csak okosan használni. A mérlegelés aranyszabályáról a következő bejegyzésben olvashatsz.
Addig is még kézzelfogható, megfigyelhető jelek, hogy minden rendben van:
  • szép a bőre, 
  • nyugodt, kiegyensúlyozott, 
  • van elegendő széklete és az szép sárgás színű
  • van elég pisis pelus (mielőtt anya lettél gondoltad volna miknek lehet örülni?) 
  • mozgásfejlődése megfelelően halad stb. 

Ezek  a súlyfejlődés mellett fontos tényezők, illeszd a skáládba!

Bérelhetsz mérleget, vagy meg is vásárolhatod itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése