üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 15., péntek

Az anyatej pótlása -szoptatásbarát módszerekkel

A WHO ajánlása alapján a legideálisabb a baba számára a következő sorrend:

  • A kizárólagos szoptatás
  • az édesanya által lefejt anyatej biztosítása
  • más édesanya lefejt teje
  • tápszer
Tehát kétség kívül a leg ideálisabb mindenki számára a szoptatás. De vannak helyzetek, esetek, amikor a pótlás szükséges. Ha pedig így van, akkor érdemes arra időt, energiát (és igen, sajnos pénzt is ) fordítani, hogy azt. un. szoptatásbarát módon adjuk oda a picinek.

Mi az, hogy szoptatásbarát?

Ez azt jelenti, hogy olyan eszközöket használunk, ami nem akadályozza a szoptatás folytatását.  Fontos tudni mielőtt a cumisüvegből való etetést fontolgatod, hogy a hagyományos cumisüveg megzavarhatja a babát. Más technikát alkalmaz amikor szopizik és mást amikor a cumisüveget szívja és ettől összezavarodik. Ez az un. cumizavar. Ez nem biztos, hogy kialakul, de ha a pótlás mellett még szeretnéd folytatni a szoptatást, akkor javaslom, hogy ne kockáztass, tégy meg mindent az elkerülésére. Ugyanis vannak eszközök, aminek a segítségével meg tudod előzni ezt. Ez nem mindíg a legkönnyebb út, de garantáltan megéri az erőfeszítés!

Ha tehát eldöntötted, hogy ez megéri neked, akkor választhatsz az eszközök, a lehetőségek közül:



Milyen eszközt válassz a pótlásra?

calma

Ez a Medela legújabb tudományos kutatásokon alapuló speciális fejlesztésű etetőeszköze. A segítségével megelőzhető a cumizavar. Ugyanis a babának teljesen olyan technikát kell alkalmaznia az ebből való etetéskor, mintha szopizna. Vagyis minden csepp anyatejért meg kell dolgoznia csakúgy mint a ciciből.A speciális kialakításnak köszönhetően a tej csak akkor folyik, ha vákuum keletkezik.




SNS (supplemental nursing sistem) Szoptanit

Másik fontos eszköz, ami már sok édesanyának segített a szoptatáshoz való visszatéréshez az a szoptanít. Ez egy kis nyakba akasztható tégely, amibe a pótlást tehetjük.  Vékony szilikoncsövön keresztül jut el a pótlás a babához, miközben cicizik. Tehát továbbra is szoptat az anya, fennmarad a legfontosabb: az anyamell stimulálása, a testi kontaktus anya és baba között. Így a tej termelődés tovább fokozódik. Ennek az eszköznek a segítségével a cumitól átmenetileg megzavarodott babák is visszaszoktathatók az anyamellre, sőt: még az adoptált babát szoptatni kívánó anyáknak is sikeresen beindult a tej termelődése!!!

Ebben a videóban látható használat közben:


Ebben a videóban pedig a vékony szilikoncső behelyezése figyelhető meg:

SpecialNeeds Feeder etető

Speciális eszköz a Habermann etető.
Ez egy különlegesen kialakított szilikon cumi, ami jól használható nehezen szopizó babáknál és különösen az ajak és szájpad hasadékkal született kicsiknél. A cumiban speciális szelep biztosítja, hogy a tej lassan és egyenletesen folyjon, de megakadályozza, hogy levegőt nyeljen mindeközben. Alakítható az etetés mennyisége, sebessége a cumi forgatásával.


Puha etetőkanál: SoftCup



Az etetőeszköz feje úgy van kiképezve, mint egy kanál. Az anyaga puha és megakadályozza a tej kiömlését. Automatikusan utántöltődik






Ujjetető


Ez a szilikonból készített csőszerű eszköz a fecskendőre csatlakoztatható. Az ujjunkat behelyezve a babának a mellbimbóhoz hasonló érzése lesz és beindul a szopóreflex. Eközben adagolható a tej. Így folyamatosan nyomonkövethető a megevett tej mennyisége. Ennek a segítségével rá lehet korrigálni a már kialakult cumizavart. Ugyanis szoptatás közben a nyelvnek vályút kell formáznia és körbe ölelnie a mellbimbót. A cumizavar esetében a nyelvhát púpos szopás közben is, mint a cumisüvegből ivásnál.Az ujjetetés segíti ennek a korrekcióját.



Babaetető pohár
Talán a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás a babaetető pohár. A következő videóból látható, hogy a babák jól tudnak ebből inni. nem okoz cumizavart, egyszerű.A Medela babaetető pohara úgy van kiképezve, hogy hajlított szélével könnyen tud belőle inni a baba. Lehet, hogy az elején amíg gyakorlatot szerez az ember néhányszor át kell öltözni, de ez nem nagy áldozat, ha biztosíthatjuk a további szoptatást a segítségével.





Itt válogathatsz az eszközök közül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése