üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 27., szerda

Mikor van szükség az anyatej pótlására?

Néhány eset, amikor előfordulhat, hogy szükséges a pótlás: /Ne feledd: a legjobb a saját lefej tej. Ha nincs, akkor más édesanya lefejt tejét érdemes felhasználni. Ne feledd továbbá azt sem, hogy a legtöbb baba néhány alkalom után már sikeresen "összeszedi" magát és elegendő a szoptatás által a táplálék. Tehát ne add fel, hanem lebegjen előtted célként a szoptatás./ Tehát mikor kell pótlást adni?:


  •  Kis súlyú koraszülötteknek abban az esetben, ha a lefejt hátsó, zsírdús tej az orvos megítélése szerint nem biztosít megfelelő gyarapodást.
  •   Olyan fejlődési rendellenességek esetén, amelyek lehetetlenné teszik a hatékony szopást. Ilyen például az ajak és szájpad hasadék.
  •   Ha átmenetileg az anya egészségi állapota miatt ütközik akadályba a szoptatás. Ebben a nehéz időszakban is a saját anya vagy más, szoptató anya teje a legjobb. Ha megszűnt az akadály, vissza lehet térni a teljes szoptatásra. Ma már rengeteg olyan gyógyszer van, ami mellet biztonsággal lehet szoptatni. Ezért ha orvosi ellátásra szorulsz, akkor tájékoztasd az orvost a szoptatásról. Ő ha teheti olyan gyógyszert fog ajánlani, ami mellett folytathatod a szoptatást.
  •   Néha jó szoptatási gyakorlat mellett is előfordulhat, hogy kevés a tej. A túlságosan sárga kicsi például alig érdeklődik a szopás iránt, pedig az anyatej lenne a legjobb gyógyszer a sárgaság ellen. Ilyen esetben is a pótlás mellett tégy meg mindent az ébresztgetésért. /lásd előző bejegyzésben/
  •   Ha a gyermek elveszti testsúlyának nyolc százalékát, valószínűleg pótlást kell kapnia (sokszor néhány milliliternyi is elég), lehetőleg a saját anyja tejét. Néhány nap „lustálkodás” után a legtöbb baba visszanyeri élénkségét, a pótlást el lehet hagyni. 
  •   Előfordulhat az is, hogy a kisbaba nem szopik hatékonyan. Ezt a kelleténél nagyobb súlyesésből, valamint a széklet, vizelet mennyiségéből és minőségéből állapíthatjuk meg. Ha igény szerinti szoptatás során sem jut elég tejhez a baba, ellenőrizni kell, hogy jól kapja-e be a mellet, megfelelő-e a szoptatás testhelyzet, működik-e a tejleadó reflex. Amíg ki nem alakul a helyes szoptatási gyakorlat, pótlást kell adni a babának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése