üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 28., csütörtök

A cumizavar


Egy kevésbé ismert jelenség a cumizavar. Sokan nem ismerik ezt a fogalmat és hogy milyen veszélyeket rejt. Nincsenek tisztában a szülők azzal, hogy a cumisüvegből adott pótlás, de még a játszócumi is megzavarhatja a csecsemő szopási gyakorlatát, ami akár oda is vezethet, hogy a szoptatást elutasítja a baba.
Persze a cumi, cumisüveg  használata   már benne van régóta a gyakorlatunkban, szinte mondhatjuk, hogy ezen nevelkedtünk mi is.És persze az is lehet jó döntés, ha úgy döntesz, hogy használtok cumit. De javaslom, hogy mielőtt megteszed tájékozódj, ismerd meg ezt a jelenséget és úgy hozd meg a döntésedet. Ebben próbálok segíteni:

Mi miatt alakul ki a cumizavar ?

  A zavar oka az eltérő szopási technika: az újszülött könnyen összezavarodik, mert nyelve, állkapcsa és szája máshogy mozog szopáskor, és máshogy a cumisüveg, játékcumi vagy bimbóvédő használatakor

Mi történik a szoptatáskor?
          Szoptatás alatt miután a baba bekapja a mellet a nyelve körülöleli azt és a szájpadláshoz nyomja azt. Ez ellapítja és meghosszabbítja a mama mellbimbója körüli területet. A baba nyelvének hátsó része járatot képezve kicsit lesüllyed, szabad folyást engedve így az érkező tejnek. Ekkor a baba nyelni kezd, majd levegőt vesz. Ajkai a mellre szorosan simulva kifelé fordulnak, meggátolva ezzel a tej kifolyását.
És a cumisüvegből való etetéskor...
          Ezzel szemben amikor cumisüvegből szopik azt is úgy próbálja tenni mint ahogy az az ösztönében van kódolva. Itt azonban a cumi szopásakor nagy mennyiségű folyadékáradattal találja magát szemben és a nyelvnek más szerepe alakul ki: inkább fékező, folyadék visszatartó szerepe lesz. Ajkai szorosan a keményebb mesterséges cumira záródnak, és állkapcsait nem kell mozgatnia. A tej azonnal folyni kezd, nem kell várni a tejkilövellési  reflexre, így erőfeszítés nélkül elégíti ki.
Mikor alakul ki?

Nagyon változó, kinél mikor alakul ki és egyáltalán kialakul-e. Egyes babák esetében több hét alatt alakul csak ki ez a zavar, de másokat egy-két etetés is megzavarhat. Megint másoknál nem jelent zavart ha néha cumit kap.

         A tapasztalatok alapján a cumizavar kialakulásának kockázata nagyobb azoknál a babáknál, akik már az első hetekben is kaptak cumit, szemben azokkal, akik az első hetekben jól szoptak. Ezért ha cumit szeretnél használni érdemesebb várni vele. A véleményem az, hogy felesleges a kockázat, olyan sokat lehet vele veszíteni.
A tartósan cumisüvegből adott pótlás szinte biztos, hogy hozzájárul a szoptatás korai befejezéséhez!
Mit lehet tenni?
Előzd meg a kialakulását!
Sokkal egyszerűbb a megelőzés, mint később kezelni a jelenséget. Néhány dolog amire figyelni kell:
Gyakran a kórházi gyakorlat is az, hogy cumisüvegből cukros vizet vagy más kiegészítést adnak a babának. Ezt kivédheted azzal, hogy elmondod az igényedet a csecsemős nővérkéknek. Sajnos sokuk nem ismeri ezt a fogalmat és nincsenek tisztában azzal, hogy ezzel is árthatnak, hiszen az ő gyakorlatukban ez annyira természetes. Mint ahogy fentebb írtam, vannak babák akiknek néhány etetés elég a zavar kialakulásához, ezért veszélyes az első napokban ezzel próbálkozni. Szerencsére a rooming-in rendszer elterjedésével nagyobb a lehetőséged, hogy ellenőrzésed alatt tartsd a dolgokat.
Előfordulhat, hogy néha el kell menned otthonról és ilyenkor az édesapára, vagy a nagyszülőkre hárul az etetés. Vagy esetleg rendszeresen munkába jársz és más vigyáz a babára. Ilyenkor is választhatsz szoptatásbarát eszközöket. /lásd előző bejegyzés/
Itt most csak egy eszközre hívnám fel a figyelmet: a Medela kifejlesztett egy "cumisüvegszerű" etetőeszközt, aminek a segítségével elkerülhető ez a jelenség. Nem szeretik a cumisüveg kifejezést, mert ez egy komoly kutatómunka által kifejlesztett eszköz,nem egy egyszerű cumi. De mégis ugyanolyan egyszerű a használata, mint egy cumisüvegnek. Kitűnő alternatívája a cumisüvegnek! És a nagymamák is kevésbé fognak hóbortosnak tekinteni, ha azt kéred ebből etessék meg a babádat, mert hasonlít az általuk a cumisüvegről kialakított képhez.



Ha kialakult akkor is van kiút belőle....

Bizony azt nem mondom, hogy könnyű ebből a kiút. Sem fizikailag, sem lelkileg. De magabiztos lehetsz, mert tudod, hogy a legjobbat akarod. Mit tehetsz?:
  • hagyj el minden cumisüveget. De még a játszócumit is.
  • válassz szoptatásbarát etetőeszközöket
  • engedj időt magatoknak! A végén majd büszkeséggel tekinthetsz vissza!
  • Bízz magadban! Időbe telhet amíg megtanulod használni az egyes eszközöket, de menni fog. És bízhatsz a kicsid ügyességében!
  • kérj segítséget bátran! A szoptatási tanácsadók megmutatják az eszközök használatát. A nálunk megvásárolt termékek használatát mi is megmutatjuk. Elérhetőségek itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése