üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 29., péntek

A melled felkészült?

A tested tudja, hogy mi a dolga, hogy gondtalanul szoptasd a kisbabádat!
Így a mellbimbód is tudni fogja. 
Elolvashattad ingyenesen letölthető tanulmányunkból, hogy a tested már a várandósság folyamán készül a szoptatásra is. Így bízhatsz a tested bölcsességében!

Nem is olyan régen még általános volt, hogy a védőnők arra biztatták az édesanyákat, hogy készítsék fel a mellbimbót a szoptatásra és ennek hatására kismamák kezdték türölközővel, fogkefével és ki tudja még mivel dörzsölni a mellüket, mellbimbójukat. Ez nemcsak hogy teljesen felesleges még nagyon káros is. Nem lesz felkészültebb, sőt! A bimbóudvarban található Montgomery mirigyek sérülhetnek. Ezenkívül az oxitocin felszabadulásának ingere a mell érintése így akár a szülés is beindulhat.
 
De egy valamit azért tehetsz.
Érdemes megvizsgálni, hogy milyen a mellbimbód.

Ahogyan a nők is sokfélék lehetnek, úgy a mellbimbó is sokféle lehet. Ezek legtöbb esetben nem is okoznak semmiféle gondot, nem kell készülnie a szoptatásra, amikor eljön az ideje úgy is tudni fogja a dolgát.
A  női mellbimbónak különböző típusai lehetnek. Ezek közé tartozik a kicsi, nagy, különösen hosszú, lapos vagy befelé forduló (a kép forrása: medela.hu)
 
A babák úgyis a mellből táplálkoznak, nem a mellbimbóból. Ha a baba rendesen a szájába tudja venni, nem lesz semmi baj.
De vannak olyan típusok, amit nehezebben tud a szájába venni, így sok kellemetlenséget megelőzhetsz, ha erre előre felkészülsz és teszel ellene. Érdemes a lapos, vagy befelé forduló mellbimbó „előkészítésére” egy kis időt szánni.
Vizsgáld meg, hogy milyen a mellbimbód:
Gyengéden nyomd össze a bimbóudvart a mellbimbótól kb. 3 centiméterre. A normál mellbimbó kiemelkedik vagy kidudorodik, a befelé forduló mellbimbó befordul vagy visszahúzódik.
Ha a mellbimbód lapos vagy befelé forduló, használj Bimbóformáló kagylót a mellbimbó kiemelésére. A bimbóformálót a melltartón belül kell viselni, enyhe nyomást fejt ki a bimbó környékére így segít kiemelni.
A bimbóformálót már a terhesség 36 hetétől használhatod, és viseld szülés után is. Egy dologra kell csak figyelni: egy számmal nagyobb melltartóban lehet kényelmesen használni. De mivel a tej „belövellésekor” úgyis megnövekedhet a melled ez nem lesz kidobott melltartó utána sem.

Ha bizonytalan vagy kérdezz minket!

Nézd meg a termékeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése