A lefejt anyatej minden cseppje aranyat ér! Ezért érdemes odafigyelni a tárolására, felhasználására. Néhány alapszabály:
- A lefejt anyatejet soha ne tárold szobahőmérsékleten. Hűtőszekrény normál hűtőterében °o 3-5 nap, kb.( 4°C hőmérsékleten) amíg biztonsággal tárolható.
- Ha hűtőszekrény fagyasztó rekeszében, /kb. -16°C hőmérsékleten/ tárolod akkor kb 6 hónapig eltartható. Fagyasztó szekrényben 12 hónap/ kb. -18°C hőmérsékleten/.
- Tárolhatod hagyományos üvegben, vagy speciálisan képzett műanyag tárolóban. De sohasem akármiben! A műanyagok gyártása során gyakran használnak olyan anyagokat amik csecsemők számára könnyen veszélyes lehet.(phtalátok, biszfenol-A)
- A tárolóeszközt soha ne töltsd teljesen tele. A mélyhűtött tej térfogata ugyanis megnő.
- A hűtőben tárolt anyatej kicsapódik, ez természetes. Mielőtt felhasználnád finoman rázd össze.
- Ha elővennéd a fagyasztott tejet, akkor inkább szobahőmérsékleten várd meg a felolvadását. A már felengedett anyatejet soha ne fagyasszuk vissza. Ha felengedtük kb. 24 órán belül használjuk fel vagy sajnos odavész ez az értékes kincs.
- Soha ne használj mikrohullámú sütőt a melegítéshez
- Nem egyenletesen melegíti fel és így könnyen megégetheti a nyelvét, nyelőcsövét
- Elvesznek az értékes tápanyagai.
- Bizonyos anyagok csökkenése miatt baktériumok szaporodásához vezethet(pl.:Eserichia coli)Már egész alacsony hõfokon is károsodik az anyatej baktériumölõ hatása.
- Egyértelműen csökken a c-vitamin tartalom a mikrohullám hatására
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése