üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 8., péntek

Az anyatej tárolásának, felhasználásának szabályai

A lefejt anyatej minden cseppje aranyat ér! Ezért érdemes odafigyelni a tárolására, felhasználására. Néhány alapszabály:

  • A lefejt anyatejet soha ne tárold szobahőmérsékleten. Hűtőszekrény normál hűtőterében °o 3-5 nap, kb.( 4°C hőmérsékleten) amíg biztonsággal tárolható.
  • Ha hűtőszekrény fagyasztó rekeszében, /kb. -16°C hőmérsékleten/ tárolod akkor kb 6 hónapig eltartható. Fagyasztó szekrényben 12 hónap/ kb. -18°C hőmérsékleten/.
  • Tárolhatod hagyományos üvegben, vagy speciálisan képzett műanyag tárolóban. De sohasem akármiben! A műanyagok gyártása során gyakran használnak olyan anyagokat amik csecsemők számára könnyen veszélyes lehet.(phtalátok, biszfenol-A)
  • A tárolóeszközt soha ne töltsd teljesen tele. A mélyhűtött tej térfogata ugyanis megnő.
  • A hűtőben tárolt anyatej kicsapódik, ez természetes. Mielőtt felhasználnád finoman rázd össze.
  • Ha elővennéd a fagyasztott tejet, akkor inkább szobahőmérsékleten várd meg a felolvadását. A már felengedett anyatejet soha ne fagyasszuk vissza. Ha felengedtük kb. 24 órán belül használjuk fel vagy sajnos odavész ez az értékes kincs.
  • Soha ne használj mikrohullámú sütőt a melegítéshez
    • Nem egyenletesen melegíti fel és így könnyen megégetheti a nyelvét, nyelőcsövét
    • Elvesznek az értékes tápanyagai. 
    • Bizonyos anyagok csökkenése miatt baktériumok szaporodásához vezethet(pl.:Eserichia coli)Már egész alacsony hõfokon is károsodik az anyatej baktériumölõ hatása.
    • Egyértelműen csökken a c-vitamin tartalom a mikrohullám hatására

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése