üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. április 5., kedd

Milyen mellszívót válasszak?

Az igény szerint szoptatott csecsemők esetében hamar "beáll" a kereslet-kínálat elven a tej mennyisége. Annyi termelődik, amennyire a csecsemőnek szüksége van. Ha nem jelentkezik különleges esemény (betegség, távollét a babától, egészségügyi problémák) akkor lehet, hogy nem lesz szükséged mellszívóra. De sok olyan eset van amikor viszont jó szolgálatot tesz egy-egy minőségi darab.
Nagyon sok modell közül választhatsz, érdemes tájékozódni. Ugyanis a rossz mellszívó sok felesleges nehézséget okozhat ebben az érzékeny és értékes időben. Ezen nem érdemes spórolni!

Én most összegyűjtöttem egy csokorba az információkat, tapasztalatainkat a mellszívókról:


Kézi mellszívók


Az egyszerűbb mellszívók vákuum segítségével működnek, mint ahogyan a fecskendő belső részét kihúzzuk, úgy mozog egy kis henger a külső hengerben.A kettő között szigetelő gumigyűrű biztosítja a vákuumot.  Ilyen például a Medela kézi bővíthető mellszívója. A használata egyszerű és ár-érték aránya jó. Lehet, hogy elegendő ezt megvásárolni, ugyanis nem biztos, szükségünk lesz másra. Ha mégis, bármikor bővíthető nagy teljesítményű bérelhető gépi mellszívóvá, vagy mini elektromos készülékké, de akár lábpedál is csatlakoztatható hozzá.


Kézi mellszívók másik típusa, amelyek kéznyomással használhatóak. Ez kényelmesebb használatot, de nagyobb árat jelent. Ezek közül különösen azok az eredményesebbek, amelyek un. kétfázisú használatot tesznek lehetővé. Ilyen például a Medela Harmony kézi mellszívója. Ebben az esetben a rövidebb kar mozgatásával stimuláljuk az emlőt a tejelválasztó reflex beindulásáig. Ezzel lehet a legjobban utánozni a baba szopási ritmusát, így hatékonyan tud segíteni.





Elektromos mellszívók


Ezek a készülékek már drágábbak, jobban megterhelik a pénztárcát, de érdemes abba belegondolni, hogy még mindig sokkal olcsóbbak, mint a tápszerre fordított pénz. És ennek fényében mennyire megéri, ha szükséges a gyakori fejés.
Ezek közül is van egyszerűbb  és a legújabb fejlesztésű drágább változat. Ha csak alkalmanként a maradék tej leszívására van szükség, akkor talán elegendő a kisebb teljesítményű készülék megvásárlása. Még így is sokkal kevésbé megterhelő ezek használata, mint kézi társaik.
 
Ilyen elektromos készülék a Medela mini elctric készülék. Hálózatról működtethető, de elemmel is működik így bárhol használható. Akár két mell egyidejű fejésére is alkalmassá tehető, ami jelentősen lerövidíti az erre szánt időt. A szakemberek szerint magasabb prolaktin szint érhető el a két mell egyidejű fejésével.






A Medela Swing tipúsú készüléke már kétfázisú technológiával működik. Ez azt jelenti, hogy stimuláló /percenként 120-as ritmusban /működik a tejleadó reflex elõsegítése érdekében, majd a lassabb 60szívás/perc üzemmódba vált.Ezzel hatékonyan utánozza a babát, így nagyobb az esély a tejtermelés fokozására.  Két mell egyidejű ürítésére is alkalmas.







Legújabb típus az a készülék amely otthoni, mindennapos használatra is alkalmas a Medela Freestyle készüléke. Kétfázisú, tartós használatra alkalmas. Két mellen használható egyszerre, ráadásul úgy, hogy felszabadul a kezed, mert a szívófejek rögzíthetők a mellkasra egy gumipánt segítségével. Így könnyen végezhetsz más tevékenységet, ami lehetővé teszi, hogy ne csak a fejésre figyelj, ki tudj kapcsolódni. Ez nagy kincs! Viszonylag nagy beruházás, de aki megengedheti magának annak megtérül.



Kórházi fokozatú, bérelhető készülékek.

Ezek akkor tesznek nagy szolgálatot ha tartósan, hosszabb ideig kell fejned. Ilyenkor nem érdemes gondolkodni, mert a mellszívásra fordított időt(és energiát) lényegesen lerövidíti ezeknek a használata. Csak maga a mellszívó motor az amit kölcsönözhetsz, a készletet, azokat az elemeket ami érintkezik az anyatejjel meg kell vásárolni higiéniai indokok alapján. A napi bérleti díj  -típustól függően- mintha napi egy-két kávét meginnál-mint azt egy bérlőnk mondta. Innen nézve is megéri.


Ilyen készülék a Lactina electric plusz. Ez egy motor, amihez csatlakoztatható a  Medela kézi átalakítható mellszívójának a hengere. Így nem a kezed mozgatja a kart és hozza működésbe a vákuumot, hanem ez a motor. Állítható a szívás erőssége így beállíthatod a számodra optimális erősséget, az un. komfort vákuum szintet./ A Medela mellszívók maximális vákuumszintje 250 Hgmm. A túlságosan nagy vákuum a mell érzékeny szerkezetének maradandó károsodását okozhatja, az alacsony vákuummal pedig nem lehet megfelelően fejni./ Itt is lehet két mellből egyidejűleg fejni.

Másik bérelhető készülék a Simphony. A legújabb technológiának,fejlesztésnek köszönhetően igen hatékony a mellszívásban. Koraszülöttek számára is nagyon jó a vizsgálatok szerint. Két fázisú, tehát stimuláló szakaszban hamar beindul a tejleadó reflex, míg a fejési fázisban a leghatékonyabban fej a jelenlegi mellszívók közül.



Egy különlegesség - a lábpedál.


Ha már megvásároltad a kézi bővíthető mellszívót, de sokat kell használnod és fáradt vagy, megviselte a kezedet a sok munka, akkor egy igazán különleges lehetőség számodra a lábpedál. Itt nem a motor mozgatja a hengert, hanem a lábaddal teheted ezt meg. Tudva levő, hogy a láb izmai nagyobb és tartósabb munkára képesek, így ez nagy segítség. Igazi különlegesség: nálunk Magyarországon fejlesztette ki egy mérnök. Máshol még nem is nagyon ismerik. Ha kipróbálod részese lehetsz egy jövőbeni sikernek, az elsők között lehetsz a világon, akik kipróbálják. És a férjeket is meg lehet kérni, hogy "pedálozzanak" az ügy érdekében!


Ne feledd!: a mellszívás megtanulásához, begyakorlásához is idő kell. Ne keseredj el, ha eleinte csak pár csepp jön a palackba. Ez természetes. Nem annak a jele, hogy kevés a tejed! Annak a jele, hogy az anyamell arra lett kitalálva, hogy valaki -egy pici baba- kiürítse és idő kell ahhoz, hogy megtanulja, hogy egy gép, egy tárgy veszi most használatba. De meg tudod tanulni, ha kellő időt szánsz rá és nyugodt maradsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése