üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. május 3., kedd

mellápolás-hogyan védjem a mellem a szoptatás során?

Az emberi test igen jól ki van találva és teszi a maga dolgát.


Az anyamell is jól ki van találva. Nem szükséges különleges ápolás a számára. 

Gondolj csak arra, hogy őseink nem tisztogatták a mellüket, miközben halásztak, vadásztak gyűjtögettek mégis működött a szoptatás csodája. Fenn is maradt a fajunk!

Ezért hát ne használj te sem olyan készítményeket a szoptatás alatt, ami szárítja, károsíthatja a bőrt. Még szappant vagy fertőtlenítő szert se!
Már a terhesség alatt a mellbimbót körülvevő Montgomery mirigyek olyan természetes olajat kezdenek termelni és kibocsátani ami táplálja a bőrt és gátolja a baktériumképződést. Bőven elég, hogy ez az anyag végzi a dolgát, és azután hogy te legfeljebb egy kis tiszta vízzel leöblíted nyugodtan el is engedheted ezt a problémát.  
A még teljesebb védelem érdekében segíthetsz még azzal, hogy minél többet hagyod a szabad levegőn szellőzni. Megint csak gondolj bele ősanyáink sem viseltek bonyolult ruházatot két vándorlás, vagy menekülés közben.

Esetleg pár csepp anyatejet fejj ki, hagyd a mellen megszáradni. Az ebben lévő anyagok segítenek védelmet biztosítani a számára.
Ha melltartóbetétet használsz arra ügyelj, hogy legyen légáteresztő, ne legyen benne műanyag bélés. Választhatsz moshatót és eldobhatót.


Mellápolás különleges helyzetekben
  • A szülést követően lehet, hogy kicsit szárazabb még a melled, ez természetes és hamar megedződik, hozzászokik a szoptatáshoz. Ebben az átmeneti időszakban használhatsz módosított lanolint (PureLane) a mellbimbóra és a bimbóudvarra. Ez teljesen természetes anyag, nem is szükséges lemosni szoptatás előtt.
  • Ha már úgy alakult, hogy fáj, berepedezett, meggyötört a mellbimbód akkor a legfontosabb, hogy hagyd szabadon levegőzni. A ruházatban lévő meleg párás levegő kedvez a baktériumoknak, inkább ne adj esélyt nekik. Ám vannak olyan helyzetek amikor muszáj ruhában mutatkozni, nem lehet mindenhol fedetlen felsőtesttel az ember. Ekkor nagyon jó szolgálatot tesz egy bimbóvédő kagyló. Ez egy kis kagyló ami segít távol tartani a mellbimbót a ruhától ami csak fokozná a kidörzsölés és a meleg párás környezet esélyét. Ugyanakkor kellőképpen tud levegőzni is, mert kis szellőző nyílások vannak rajta. 
  • csak olyan melltartóbetétet használj ami nem tartalmaz műanyag bélést és kellően légáteresztő. Nagyon jó minőségűek a Medela által kifejlesztett mosható és eldobható melltartóbetétek
  • szoptatás közben a kicsurgó, csöppenő anyatej felfogásának legjobb módja az anyatejgyűjtő kagyló. Ebben összegyűlik a tej, miközben a másik mellből szoptatsz. Minden cseppje aranyat ér, kár lenne melltartóbetéte csurgatni. Hátránya, hogy nem szellőzik, tehát ne használd folyamatosan, csak a szoptatás ideje alatt. 
  • Érzékeny, égő, fájó mellbimbó esetén enyhülést hoz, érdemes kipróbálni a hydrogel párnát. Hűtőszekrényben tarthatod és ez a hűsítő érzés enyhülést hoz, segíti a sebgyógyulást. 

  • Ha fáj és sebes a melled, de szeretnél továbbra is szoptatni akkor használhatsz bimbóvédő sapkát a seb gyógyulásának idejére. Csak megfontolás után, mert fennáll a veszélye, hogy cumizavart okoz. De ha ez az ára a szoptatás folytatásának akkor próbáld meg vele, kellő körültekintéssel. Jó szolgálatot tehet lapos, befelé forduló mellbimbó esetében is, de erről egy másik bejegyzésben lesz szó. 
Ne feledd: a szoptatásnak nem szabad fájnia! Ha fáj, fordulj szoptatási tanácsadóhoz! Mi is szívesen segítünk!

            Nincsenek megjegyzések:

            Megjegyzés küldése