üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. május 3., kedd

különleges helyzetek a szoptatásban - lapos és befelé forduló mellbimbó

Az előző bejegyzésből már tudod, hogy hogyan vizsgáld meg a mellbimbódat.
Ha azt tapasztalod, hogy lapos, vagy befelé forduló akkor se keseredj el, ez nem feltétlenül jelent szoptatási nehézséget. Ha mégis félsz, hogy emiatt nehezebben megy a szoptatás akkor olvasd tovább a bejegyzést, mert abban fogok segíteni, mit lehet tenni ilyenkor:

  • Fontos, hogy minél korábban kerüljön mellre a kisbaba. ha még a tejbelövellés előtt elsajátítja a helyes technikát, akkor nem kell küzdenie a már kemény, telt mellekkel. A szülés/megszületés utáni első időben a legélénkebb a baba, ilyenkor a leghatékonyabb a szívótechnikája is.
  • Különösen fontos, hogy helyesen kerüljön a mellre a kisbaba. Korábbi bejegyzésekből elolvashatod, hogy hogyan segíthetsz, hogy jól kapja be a baba a mellet és mik a helyes mellrehelyezés jelei. Nagyon fontos, hogy a mellbimbó mélyre a lágy és kemény szájpadlás találkozásához elérjen, ellenkező esetben kisebesedhet. Ezt előbb utóbb minden baba sikeresen megtanulja, ha addig nem kap már eszközt:
  • kerüld a cumisüveg használatát! Szintén különösen fontos, hogy ne érezz kísértést rögtön a könnyebb utat választani. Ugyanis akkor elképzelhető, hogy azt fogja megtanulni, hogy szopizni egy hosszú, kemény valamiből kell és ettől megzavarodhat.
  • Keresd meg a megfelelő szoptatási testhelyzetet! Lehet, hogy ez nektek az ülő, vagy félig ülő testhelyzet lesz a megfelelő, ahol minden alkalommal -amíg ki nem alakul a helyes technika- két kezeddel segíthetsz.
  • Alkalmazz Szendvics fogást: a babát kereszt tartásban fogjuk, másik kezünkkel szendvicset formálunk a mellbimbóból, és így adjuk a szájába. Várjuk meg, amíg jó nagyra tátja a száját. Amíg sikerül jó elkapni a bimbót, Dancer-féle fogással segíthetünk, hogy ne csússzon le róla. Mutató és hüvelykujjunkkal a baba álla alatt átnyúlva pofazacskóit finoman a mellbimbóhoz nyomjuk, miközben alsó állkapcsát is tartjuk.Képeket megnézheted róla a szoptatásért Magyarország honlapján itt             
  • Használj bimbókiemelőt! A befelé forduló mellbimbót a szövetek letapadása okozza, de ez a folyamatos nyomás, vagy szívóerő hatására felszakadozhat. Ezért érdemes bimbókiemelő kagylót használni. Már a várandósság végétől használható, így felkészülhetsz előre. De a mellszívó szívóereje is segít, vagy használhatsz 20ml-es fecskendőt, aminek a végét levágva használod ki a vákuum hatását. Mindezt érdemes szoptatás előtt végezni, hogy ezek a kis praktikák segítsenek a helyes mellrehelyezésben
  • Csak utolsó esetben fordulj a bimbóvédő sapkához. Sokszor rögtön ezt ajánlják fel az anyukáknak. de fontos tudnod, hogy akár cumizavart is okozhat. ha azonban már mindent kipróbáltál, de továbbra is úgy érzed, hogy szeretnél szoptatni ne habozz kipróbálni. Akkor sem mindegy, hogy milyen minőséget választasz. Fontos, hogy az alakja un. pillangó alakú legyen, mert így a kisbaba orra érinti az anyamellet. létrejön egyféle bőrkontaktus, érzi az illatodat és ezek nagyon fontosak! Fontos szempont továbbá, hogy megfelelő anyagból készüljön és minél vékonyabb legyen. Nagyon jó szívvel ajánlom a Medela bimbóvédőit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése