üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2011. május 12., csütörtök

veszélyes mondatok.....

Most folytatjuk azt a bejegyzést, amelyben azokat a mondatokat vesszük számba amik sokat árthatnak a szoptatás sikerének.....

  • "nagy melegben teáztatni kell a babát" tudnod kell, hogy az anyatej 87%-ban tartalmaz vizet. Még a legnagyobb kánikula idejében is elegendő a szomjának oltására az anyatej. Arra kell csak figyelni, hogy bőven fogyassz folyadékot és gyakran kapjon az előtejből a baba. ez oltja a szomját. Ha mégis rábeszélnének a babateára. figyelj, hogy azt szoptatásbarát eszközökkel add neki, ne kockáztasd a cumizavart!
  • "Ha beteg az édesanya nem szoptathat!" Ez a mondat ebben a formában téves. Az mindenképpen fontos, hogy megbetegedés esetén fordulj orvoshoz és tájékoztasd arról, hogy szoptatsz. Számtalan olyan kezelés, gyógyszer létezik aminek a segítségével zavartalanul folytathatod a szoptatást. Nem kell abbahagyni a szoptatást, csak ha a kezelőorvosod kifejezetten erre hívja fel a figyelmedet.
  • "Az édesanya fertőzését elkaphatja a baba"Nagyon-nagyon ritka kivételektől eltekintve a szoptatás nemhogy kárára lenne a babának, hanem éppen hogy az védi meg őt a fertőzéstől. A legtöbb fertőzés cseppfertőzés útján terjed, és a kórokozóval a csecsemő valószínűleg már azelőtt találkozott, hogy az édesanyán megjelentek a tünetek. Mivel az édesanya specifikus ellenanyagokat termel az adott vírussal vagy baktériummal szemben, amelyeket a tején keresztül a kisbaba is megkap, a legtöbb esetben a gyermek meg sem betegszik vagy ha mégis, sokkal enyhébben, mintha nem szopizna.

  • "Mellgyulladás esetén nem szabad a gyulladt mellből szoptatni." "Gyulladt mellben megromlik a tej!" Kifejezetten káros a szoptatás korlátozása ebben az esetben. A mellgyulladás mielőbbi gyógyulása érdekében a legfontosabb dolog a mell minél alaposabb és minél gyakoribb kiürítése. Ezt leghatékonyabban a csecsemő tudja elvégezni. Még ha fertőzés társul is a mellgyulladáshoz - ami nem minden esetben van így - akkor sem kell attól tartani, hogy a szoptatás folytatása árt a babának.Ellenben az édesanya továbbszenved tőle, ha ilyen indokok alapján felfüggeszti a szoptatást.
  • " a baba betegsége esetén fel kell függeszteni a szoptatást!" A legtöbb betegség esetén a legjobb gyógyír a szoptatás. Ezért alapvető hiba lenne felfüggeszteni ezt a folyékony gyógyszer adagolását.Az anyatej könnyen emészthető táplálék (nem úgy, mint a tehéntej!), betegség esetén is biztosítja a baba számára a tápanyagokat és a megfelelő folyadékmennyiséget. A benne található ellenanyagok segítenek a kórokozó leküzdésben, a szopás pedig megnyugtató, vigasztaló, fájdalomcsillapító hatásánál fogva megkönnyíti a beteg gyermek számára ezeknek a nehéz napoknak az átvészelését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése