üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. július 1., csütörtök

Mi a legjobb fejlesztőeszköz?

Az új élet kezdetén a legjobb ami a csecsemő fejlődését elősegítheti az nem más mint az anya!
Nem kell különösebb eszköz, ha rendelkezésére áll egy szerető és elfogadó anya, az megfelel a számára, sőt nélkülözhetetlen. (Még akkor is fontos, ha nem vérszerinti a kötelék)
A szakirodalom, pszichológusok kutatásai számtalan szép példát találtak arra, hogy ha a körülmények sivárak, de kéznél van az anya és a család a fejlődés akkor is biztosított.
Néhány szemléletes példa:


A legszemléletesebb egy vizsgálat, ahol két pszichológusnő- L. Danzinger és L. Frankl- albán és bécsi csecsemők fejlődését hasonlították össze. Talán mondani sem kell, hogy a körülmények mennyire mások voltak: Az albán csecsemőket higiéniai, szokásrendszerbeli okok miatt elzárt, sötét szobában, rendkívül ingerszegény, sivár környezetben tartották. Egész napjukat lekötözve töltötték egy pólyában.Játékeszközeik sem a pólyában sem később nem voltak! Viszont az édesanya állandóan jelen volt kis életükben, sőt gyakran az egész nagycsalád ott töltötte a napját a gyermek körül.Az anya egy helyiségben volt vele, állandóan elérhető közelségbe. A csecsemő hallhatta a hangját, gyakran énekelt és beszélt hozzá.
Az összehasonlítás során azt találták, hogy ezek a gyerekek mozgásukban elmaradtak jobb körülmények között élő kis társaiktól, de más területen, mint a szociális készségek viszont még jobbak is voltak. Sőt akkor, ha ezek a gyerekek lehetőségeket kaptak cselekvésre, vonzó tárgyakon gyakorolhatták a manipulálást a tevékenykedést, hamar behozták a lemaradásaikat.
Mindebből arra következtetnek, hogy ha az anya jelen van a gyermek életében az kellő biztonságot ad az élet kezdetéhez, és még a súlyos tárgyi környezeti akadályoztatás is könnyedén leküzdhető, ha rendelkezik a biztonságos kezdet lehetőségével.

A második világháború után is sok szakember felfigyelt a jelenségre: az elárvult gyermekek számára létesített nevelőotthonokban sok gyermek nevelkedett, viszonylag stabil életkörülmények között. Mégis azt találták, hogy ezeknek a gyerekeknek a fejlődése jóval elmarad azokhoz képest, akik otthon az édesanyjuk melllett gyakran fázva, éhezve, nélkülözve cseperedtek.
Mi volt az a plusz amit a családban , de rossz körülmények között élők mégis megkaptak? Az anya által nyújtott biztonság

Még egy gondolat Winnicott-tól:
"Az, hogy a csecsemők fokozatosan egészséges, önálló, a társadalomra nyitott felnőttekké fejlődjenek-e teljesen attól függ, jó indíttatást kaptak-e. Ezt a jó indulást pedig az anya és gyermeke közötti kötelék megléte biztosítja, az, amit közönségesen szeretetnek hívunk. Ha  tehát szereti kisbabáját, jó indíttatást ad neki."

A források ahol bővebben is  olvashatsz erről:  Mérei Ferenc- V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan / Gondolat Bp.1997/ Donald W.Winnicott: Kisgyermek család külvilág / Animula 2000/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése