üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. július 6., kedd

olvasni tanuló babák

Lehet találkozni olyan fejlesztőprogramokkal, amelyekben a szülők már korán megkezdik gyermekük oktatását. Így az olvasni tanítását is. Érthetőek ez a szülői szándék is, hiszen mindenki a legjobbat szeretné csecsemőjének. Ebben a fene gyors világban pedig már attól kell félni, hogy ha nem kap meg idejében mindent el is szalasztottuk a lehetőséget az életben való boldogulásához. Jobb boldoguláshoz mint a miénk!?
De kell-e olvasni tanulni a babáknak?
Valóban lemaradnak-e valamiről?
Lapozgató rovatunkban most a Mindennapi Pszichológia II. évf.2.számában megjelent Bébi Eistein című cikkből  szemezgettem. Ebben a cikk szerzője Csépe Valéria- neves szakember -próbál szembeszállni a szülők bizonytalanságát kihasználó fejlesztőprogramok gyártói, minden korai üzleti indíttatású, minden tudományos alapot nélkülöző fejlesztőprogram ellen
A cikk első részében azt foglalja össze a szerző, hogy milyen érvekkel akarnak meggyőzni téged a korán fejleszteni kívánók.
-az első életévben történő fejlesztés a legfontosabb, ha ezt kihagyod az idegrendszeri struktúrák, kapcsolatok később már nem fognak olyan mértékben fejlődni.
-Az egyes funkciók pl: látás, hallás stb csak egy kritikus periódusban fejlődik megfelelően, ha erről lemaradsz egy életre szóló hátrányba kerül a gyermeked.
-A fejlődéshez ingergazdag környezet szükséges
Az első érv azt jelenti, hogy a születés után megindul az un. szinaptogenezis. Az egyes idegsejtek kapcsolatokat alakítanak ki más idegsejtekkel, rohamosan mint egy háló alakul ez a kapcsolati rendszer. Egy idő után megáll a fejlődés és a gyakran használt kapcsolatok megerősödnek, a ritkán használtak gyengülnek és el is tűnnek.Ráadásul állatkísérletekben úgy találták, hogy ha egy állatnál elvesznek egy érzékelési csatornát egy bizonyos időben (Pl.: kismacskáknak letakarták a szemét)akkor az az állat később már nem tanulta meg használni azt(sohasem tanult meg látni a kismacska). Ez azt jelentené, hogyha nem gyakoroltatunk valamit a babával, akkor az idegrendszer nem fejlődik megfelelően?
Ez nincs így! Az emberi agynak nincs időben behatárolt korlátja, egy képlékeny, rugalmas rendszer. Rendkívül jól ki van találva, normális esetben minden halad a maga útján. A szinaptikus kapcsolatok hosszabb ideig fejlődnek és később is jól stimulálhatók. Csak nagyon kevés funkciónak van kritikus periódusa, ezért inkább csak szenzitív, érzékeny periódusról beszélnek a szakemberek.
Az ingergazdag környezet hirdetői pedig gyakran arra ösztönöznek, hogy elárasszanak minket újabb és újabb csodaeszközzel. De a ingerek túlzott ontása a babára éppoly káros lehet.

Mindezek után arra a kérdésre, hogy mikor tanuljon olvasni a baba egyszerű választ ad a szerző: soha. hiába is gyötörnénk olvasás tanítással őket a memóriájukra támaszkodva lehet, hogy úgy tűnik, hogy olvasnak, de valójában nem azt teszik. Ugyanis érzékelési folyamatok, az idegrendszer érettsége még nem teszi azt lehetővé. bővebben itt olvashatsz a cikkből

Eddig a cikk.Én egyetértek a cikk mondanivalójával. És biztos vagyok benne, hogy jó szándék hívja elő ezeket a fejlesztőprogramokat. Bizonyos, hogy vannak is elemei, amik hasznosak lehetnek. Például a napi rendszeres odafigyelés, játék mindenképpen hasznos, de nem az, ha ez szavak sulykolása, dresszírozás, idegesítő feladat a mamának. Sokkal jobb, ha ez az idő szabad örömteli játékkal telik.
Mindezek után tehát ha kedved támad keress rá ezekre a fejlesztőprogramokra, alakítsd ki a véleményed, akár hasznosítds belőle azt ami tetszik. De a fentiek tudatában.Akár egyetértesz, akár nem írd meg véleményed!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése