üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. május 4., kedd

Az etetések utáni tortúra - a büfiztetés

A babák nem egyformák és az egyes etetések sem. Gyakran hallhatunk olyan mondatokat:-biztos, hogy etetés után jönnie kell a büfinek! Ilyen mondatok miatt anyák gyakran várnak a megfelelõ hangokra és kétségbeesetten próbálják kiütögetni a babából a levegõt és pár csepp tejet. Ezért hát fontosnak tartom írni errõl a témáról, vajon mi is ez a folyamat, hogyan zajlik.

Ebben fõként D.W. Winnicott orvos pszichológus - kisgyermek család külvilág- címû könyve volt a segítségemre.(Animula, 2000) Õ orvosként és pszichológusként ebben a könyvében is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megismertesse az anyákkal a babáknál zajló fiziológiai folyamatokat is, hogy minél kevesebb legyen a szorongást kiváltó helyzet a számukra. Ilyen helyzet a büfiztetés is:
A gyomor a bordák alatt elhelyezkedõ, leginkább egy balról jobbra elfektetett cumisüveghez hasonlító szerv, azzal a képességgel, hogy bámulatosan tudjon alkalmazkodni az új helyzetekhez is.
A tej ebbe a kis szervbe érkezik és egy ideig ott is marad, majd elkezdõdik az emésztés. A gyomorban mindig van folyékony anyag (emésztõnedv) és a felsõ részben mindig van levegõ. Amikor a baba lenyeli a tejet a folyadékmennyiség nõ a gyomorban. Ha a csecsemõ nyugodt a gyomorfal a nyomáshoz alkalmazkodik és ellazul, a gyomor megnagyobbodik. Ha a csecsemõ izgatott, akkor a gyomornak idõ kell amíg alkalmazkodik az új helyzethez. Az átmeneti fokozódott gyomornyomás kellemetlen érzés a babának. Ilyenkor segítséget jelent a számára ha a levegõ távozik el a gyomorból- vagyis böffent- ilyenkor enyhül a nyomás érzete. Ezt a vállunkra véve enyhe ütögetéssel érhetjük el leginkább, ez serkenti a gyomorizomzatot.
Olyan is elõfordul, hogy az újszülött gyomra olyan gyorsan alkalmazkodik az új helyzethez, hogy nincs szükség büfiztetésre
De ha az anya feszült állapotban van, azt a baba is megérzi és a gyomra emiatt az izgalmi állapot miatt nem tud alkalmazkodni és a kellemetlen érrzésekre nyugtalansággal, sírással reagálhat.
Ezért hát fontos, hogy az etetések nyugodtan teljenek! Próbálj kiiktatni minden zavaró körülményt.(átmenetileg ne gondolj arra sem hogy milyen rendetlenség van, vagy hogy a férjed megint nem vitte ki a szemetet stb) Próbálj meg csak a babára figyelni, te is ellazulni. Hagyd, hogy a babád etetése a legszebb élményed legyen. Figyelem! Hamar elmúlik, szánd rá az idõt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése