üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. május 18., kedd

benőtt már a feje lágya?

Nem egy anyát ejtett már kétségbe a kutacs lüktetõ,érzékeny jelensége, ez a természeti csoda. Nem elég az újszülött védtelensége, még ez is! De nyugalom! Ha csak nem ütöd vered a babádat ez kellõ védelmet fog neki nyújtani.
Mi is ez valójában és miért van így? Ezt próbáltam meg összefoglalni a következõkben.

Az újszülött koponyáját hajlított lemezek alkotják s ezeket a lemezeket hártyás hézagok választják el egymástól. Hat ponton ezek a hézagok különösen nagyok, ezeket nevezzük kutacsnak. Latinul fonticulus. (Elnevezése a kútra utal.) E hártyák szövete rendkívül erõs, a durva, közvetlen ütéstõl eltekintve minden külsõ hatástól megvédi az újszülöttet. Két nagy kutacs és négy kisebb található a koponyán. A két nagy a fejtetõn helyezkedik el. Az egyik a homlok fölött, míg a másik, valamivel a fejbúb mögött.
Mindig az elülsõ a nagyobb, mérete változó lehet. Az átlag 20x10 mm. De ez csak az átlag!!! Az sem baj, ha kisebb-sokszor az ujjbegy is befedi- és az sem, ha ettõl nagyobb. A formája rombusz alakú, míg a hátsó inkább háromszög. 

A négy kicsi elõl oldalt és hátul oldalt helyezkedik el.

Minden gyerek eltér abban, hogy mikor nõ be a feje lágya. A lemezek szélei addig nõnek, amíg hullámvonalban össze nem érnek. A kutacsok eltûnnek, így kész a koponya. A hátulsó nagy kutacs és a kiskutacsok általában egy éven belül záródnak, míg az elülsõ nagykutacs tovább marad meg. Ennek a nagykutacsnak az átlagos záródási ideje 18 hónap. De az ettõl korábbi, vagy késõbbi záródási idõ sem kóros. Az agy és a koponya növekedése nem áll le, de innentõl ezt úgy oldja meg a természet, hogy a koponyacsont külsõ felületére rakódik az új csontszövet, míg a belsõ rétegek fokozatosan felszívódnak. 

Mire való a kutacs, miért kell ez az amúgy is védtelen csecsemõnek? Desmond Morris a híres etológus azt a választ adja erre, hogy a felegyenesedés miatt az emberi medencére más feladatok hárultak, így a szülõcsatorna szûkebb lett. Ezen a keskeny csatornán kell kiférni az újszülöttnek. Nem lenne képes erre, ha a természet nem alakítja ilyen csodálatosan képlékenyre a koponyát. Hogy milyen változáson megy keresztül szemléletes képekben meg tudod nézni a szülés fejezeténél. A már említett hajlított lemezek szabadon formálódhatnak, széleik akár egymásra is csúszhatnak. Hogy mennyire deformálódik a koponya az függ attól is, hogy milyen szûk a szülõcsatorna és mekkora erõkifejtést kíván a szülés. De szerencsére csodálatos plaszticitása révén hamar visszanyeri szimmetrikus formáját az újszülött feje. Miután végsõ kétségbeesésbe döntötte aggódó, tapasztalatlan szüleit.

1 megjegyzés:

  1. A tegnap az uj haziorvosom ramijesztett, mondvan hogy nagy baj az, hogy 10 honapos kislanyomnak meg nincs benove a feje lagya, es megdorgalt, hogy miert nem adtam neki idoben vasat es kalciumot.... ezek szerint o volt eltajolodva. mentsege csak az, hogy most latta eloszor Kingat, es szerintem nem fogta fel, hogy CSAK 10 honapos, tudniillik masfel evesnek nez ki. Koszonom szepen a felvilagositast.

    VálaszTörlés