üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. október 29., péntek

A baba megnyugtatása az "öt S" módszerrel

A baba megnyugtatásához, sőt általában a gyerek neveléshez nem kellenek módszerek, de néha van úgy, hogy jó ha van mibe kapaszkodni. Ezért próbálom meg bemutatni, hogy mit javasol az "öt S"módszere


Tudom, hogy amikor megszületik a baba az újdönsült szülőt nagyon megrémítheti ha a baba vígasztalhatatlanul sír. A  baba temperamentumától is függ, hogy mennyire gyorsan alkalmazkodik egy csecsemő az új környezethez. Nagyon ijesztő lehet, amikor a biztonságos meleg környezetből ahol viszonylag kevés inger éri őket kikerülnek egy világos, hangos, ingerdús környezetbe. Vannak babák akiknek ez rögtön "megy", vannak akiknek hosszabb idő kell amíg mindezt megszokják
Szintén nagyon megnehezítheti a babák és családjuk életét a hasfájás.
Minden baba más és a hozzájuk való kulcs is más. Nem létezik szerelési útmutató hozzájuk! A legfontosabb az, hogy az édesanya nyugodt legyen. Az ő nyugodtsága a legfontosabb, mert egy biztos menedéket jelent az ő karja. Ha az anya nyugtalan lesz, azt a baba is meg fogja érezni és ez egy ördögi kör.

Ezek alapján dolgozta ki Dr. Harvey Karp a módszerét.

Az öt S módzsere:

- Swaddling:(pólya) Az anyaméhben szűk környezetben vannak a babák. Kinn  külvilág széles és ijesztő.  segíthet, ha átmenetileg olyan élményhez juttatod, ami folyamatos testi bőrkontaktust biztosít a számára. Nem feltétlenül kell bepólyázni sokszor elég, ha csak szorosan magadhoz öleled.
-shusing sounds: (fehér zaj) Benn a baba folyamatos, monoton zajt hallott: az anya szívverését, a belek mozgását, a vér áramlását hallhatta. Sok csecsemőnél az éjszaka a kritikus, amikor a zajok elcsendesednek és a megszokott monoton zajokat nem hallja. Ilyenkor ez megijesztheti és a szülők másnap kialvatlanul bolyonghatnak egy-egy átvirrasztott éjszaka után. Érdemes bekapcsolni ilyenkor a porszívót, vagy hajszárítót. Dr Karp azt is javasolja, hogy készíthetünk ilyen "fehér zaj" kazettát is, amit utána bármikor visszajátszhatunk. (megjegyzés:magzati szívhang hallgató  segítségével felvehetjük a szívverésünk hangját, amit szintén visszajátszhatunk és segítségével megnyugtatjuk a babát)
-swinging(ringatás):ugyanúgy ahogy a méhben nem csöndben volt, ugyanúgy nem is mozdulatlanul. Az édesanya minden mozdulatát érezte. Ahogy az anya lépett, úgy ringatózott ő odabent. Tehát a megnyugtatáshoz fontos, hogy ringasd őt.A ringatás a vesztibuláris rendszert is stimulálja ami szerepet játszik az alvás-ébrenlét szabályozásában is. (megjegyzés: ha már nem bírja a karod tedd bébihintába, amiben a kiegészítő rugó segítségével a horizontális és vertikális mozgásokat is utánozhatod)
- Sucking: (szopás) A szopó mozdulatok kiváltják azokat az idegrendszeri mechanizmusokat, vegyi anyagokat amik segítenek a természetes ellazulásban. Dr Karp szerint ez lehet az anyamell, a cumi, vagy akár a kisujj segítségével is. Én a szoptatás pártján vagyok, de mivel nehéz úgy szoptatni(bár elvileg nem lehetetlen), hogy közben ringatózva himbáljuk akár felkínálhatjuk a kisujjunkat is. A cumizavart kerülendő a cumit kevésbé javaslom.
-Side/stomac position( oldal, gyomor pozíciója) tedd őt a bal oldaladra az alkarodra, hogy megtámaszd a kis gyomrát. Ezt biztonságot, támogatást nyújt neki, ugyanakkor segíti az emésztést.

Most nézd meg hogy csinálja mindezt Dr. Hervay Karp:



Manapság mindenből módszer készül, de te hidd el, hogy a legfontosabb módszer kitalálója te leszel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése