üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. október 4., hétfő

Te milyen anya vagy? Anyatípusok

Bár nem kedvelem a kategóriákat, mégis elgondolkodtató a Nők lapja Psziché című folyóirat hasábjain megjelent cikk az anyatípusokról. Én szinte mindegyikben magamra tudnék ismerni. Most rövid összefoglaló az egyes típusokról: / Bővebben: Nők lapja Psziché Iévf. 3.szám/

            1. a szervező diktátor
"Mindent ellenőriz és felügyel.Szorosan beosztja gyermeke napirendjét: nyelvóra, edzés, leckeírás. Felnőttkorban is szívesen megmondja neki, kivel találkozzon, milyen párt válasszon. Sokszor csap át diktátorba: semmi sem elég jó neki."

            Persze, hogy mindent be kell osztani! Három kisgyerekkel próbáltam már nem beosztani az időt és  a     napirendet, de az káosz. Néha kell diktátor üzemmód is.( Különösen a reggeli elindulások nem mennek enélkül) És azt is tudom, hogy ha arról lesz szó erős kísértést fogok érezni, hogy beleszóljak a párválasztásba is.




          2.A tyúkanyó

"A széltől is óvná a gyermekét: kényezteti, babusgatja, állandóan aggodalmaskodik, retteg. Törődése nyomasztó, szerette a saját érdekeit szolgálja. Hátterében sokszor az anya magányossága áll, amelynek feloldása a gyerek feladatává válik."

Persze, hogy a széltől is óvom! Ez nem is kérdés


         3. A mártír

"Azt hangsúlyozza, hogy életének értelme a gyerek, akiért fel kell áldoznia magát: folyamatosan gürcöl és szenved. Látszólag mindent megtesz, de hihetetlen pusztítást végez. Áldozata önző és agresszív, folyamatosan manipulálja a gyerekét, ami bűntudatot, félelmet, elutasítást szül."

Hát kicsiben amikor hatodszor kell felkelni egy éjszakán belül megfordult már a fejemben ez a szó, hogy áldozat. De vállalom..

         4.Az anyaoroszlán:
"Teljes mellszélességgel védi a gyerekét: rendet teremt a játszótéren, fellép a pedagógusokkal szemben, megmondja a véleményét gyermeke házastársának. Úgy gondolja, utódjának különleges elbánás jár. Megtámadja környezetét ha az nem ismeri el gyermeke nagyszerűségét."

Ez is majdnem igaz rám: a gyerekeim nagyszerűek és mi az, hogy valaki ezt nem ismeri fel! és ha valaki bántani merné... Csak a gondolattól hatalmas erő lesz bennem. Mindenkinek ajánlom, ne próbálja meg! A házastársról meg ne is beszéljünk. Egyáltalán hogy jön majd valaki ahhoz, hogy elcsábítsa őket tőlünk???






        5. a távolságtartó

"Képtelen kifejezni az érzelmeit, gyereke folyton szeretethiányban szenved.Nem tanulja meg, hogyan lehet szeretni és azt sem milyen érzés szeretve lenni. Ide tartoznak a folyton dolgozó anyuák is, akik leginkább telefonon nevelik gyermeküket sivár érzelmi világban"

Na ez nem vagyok. Én inkább túlzásba esem....

     6. a barátnő

"Jó fej", engedékeny, szívesen bulizik gyermekével, cigivel, alkohollal kínálja és a problémáival traktálja. Nem hagyja, hogy a gyereke a kortársaival élje az életét, tiltakozik az életkora és szülői szerepe ellen.

Ki ne akarna "jó fej" lenni? És most így két pelenkacsere közben a bulizás gondolata sem olyan riasztó. (Na de azért cigi azt nem! ) A szülői szerep ellen nem tiltakozom ugyan, de az életkorom ellen igenis!

      7. az elég jó anya

"Felismeri, hogy a gyermeknek mire van szüksége. nincsenek túlzott elvárásai, nem akar mindent irányítani, szabadságot ad, de de segít ha szükség van rá. Távolságot is tart, de odafigyel, hogy egyik jelenség se domináljon. Jól érzi magát a bőrében."



A saját kommentjeimmel azt szerettem volna kifejezni, hogy nincsenek tiszta kategóriák és egy-egy helyzet is hoz más és más viselkedési mintát.
Amiért azonban úgy döntöttem, hogy leírom a blogban az az, hogy nem árt azért néha elgondolkodni, hogy van-e egy-egy szülői minta, vagy kategória, amit dominánsabban használunk...

És ha igen miért azt?? A mi édesanyánk, szüleink vajon milyenek voltak?
Követem a mintájukat, vagy éppen ellenkezőleg valamiért pont az ellenkezőjére vágyom?
Ezek a kérdések segítenek az önismeretünk fejlődésben, ami abban segít

Hogyan legyünk elég jó anyák?!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése