üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. október 19., kedd

Miért fontos a rendszeres és alapos orrszívás?

Sokan talán nem is tudják, hogy a csecsemõ kizárólag az orrán tud levegõt venni. Ha ez váladékos, eldugult, akkor az igen kellemetlen tünet a számára.
Hiába éhes például, nem okoz örömet számára a táplálkozás. Így gyakran de keveset eszik, sokat nyûgösködik, rosszabb esetben nem gyarapodik kellõen. Arról pedig már szót se ejtsünk, hogy az alvást is mennyire megnehezíti. Aki már éjszakázott orrdugulás miatt kétségbeesett gyerek mellett az már tudja ennek fontosságát  Egy szó mint száz, fontos tehát ezeknek a járatoknak átlevegõzése, hogy szabadon áramolhasson a levegõ.
A legnagyobb baj tehát nem is a váladék megjelenése, hanem ha nem ürül ki ez a váladék rendesen az üregekben pang, fertõzéseket okozva.
 Ez az ott maradó váladék lehetõvé teszi, hogy a kórokozók szaporodjanak  Sajnos ez kiváló táptalaj a baciknak. Ráadásul egy bizonyos mennyiség után az orrváladék hátra, a garat felé csorog. 

Nem ijesztgetésként, de a nem megfelelõen ürülõ váladék következményei sokfélék lehetnek:

- a felsõ légutak szövõdményes betegségei - arcüreggyulladás, orrgarati gyulladás az orrmandula gyulladásával, középfülgyulladás, valamint garatgyulladás.
- az alsó légúti gyulladásos betegségként pedig a légcsõhurut

Azt hallani: "ráhúzódik a fülére" Bizony sajnos ez sokszor így van. Elsõ lépésként az orrgarat gyulladása és az orrmandula gyulladása alakul ki. Az orrgaratból indul a fülkürtnek nevezett vékony csatorna, mely biztosítja a levegõt a középfül számára. A hátra csorgó és ott kényelmesen pangó orrváladék  elzárja a fülkürt  nyílását, majd annak gyulladását is okozza. A fülkürt gyulladását követi a középfül gyulladásos betegsége A hátracsorgó váladék lejuthat a garatba, gégébe is és így fertõzõdhetnek meg a hörgõk, kialakulhat a légcsõhurut.

Ezért az legyen a fõ célunk, hogy a súlyosbodást próbáljuk  elkerülni azáltal, hogy az orrot és orrgaratot tisztán tatjuk.

Na tényleg nem ijesztgetésnek szánom, de nem árt ezekkel tisztába lenni.A jó hír, hogy a legjobb kezelés a megelõzés, az orrváladék rendszeres eltávolítása. Erre sokféle kiváló eszköz áll rendelkezésre. Ezeket a legközelebbi bejegyzésben próbálom meg összefoglalni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése