üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. október 24., vasárnap

A makacs orrváladék, orrdugulás

Mit használjak az orrdugulás megelőzésére, kezelésére?

Gyakran tapasztaltam, hogy hiába is szívom rendszeresen a váladékot a gyerekek orrából, az makacsul ragaszkodik hozzánk és a gyerek még mindig "szörcsög". Ez azért van, mert az orrüreget bélelõ nyálkahártya megduzzadt, megvastagodott, és az orrjáratokban bennmaradt, bennrekedt a váladék. Márpedig ez mint láttuk az elõzõ bejegyzésben veszélyes is lehet ezért hát összefoglaltam néhány praktikát mit lehet tenni megelõzésként, illletve a kezelésben.



Legelõször is a megelõzésben nagy szerepe van a szoptatásnak:az anyatejes táplálás nagy segítség a betegség megelõzésében és leküzdésében is, hiszen a természetes ellenálló képesség kialakulásához szinte nélkülözhetetlen.
Azonban én is hiába szoptattam igen intenzíven és lelkesen a tünetek hamar megjelenhetnek, pláne, ha nagyobb testvér is van a családban, vagy sokat tartózkodik a baba idegen környezetben.
Az orrüreg belsejében nagyon apró, csak mikroszkóppal látható szõröcskék vannak, úgynevezett csillószőrök, melyek az orrüreg hátsó része felé hajtják a bejutott szennyezõdéseket, mikrobákat. Élettani sóval nedvesített közegben ezek a szõröcskék jobban működnek.A nátriumion jelenlétében a felsõ légutak váladéka elcseppfolyósodik, meggyorsítva ezáltal a légutakban történõ kiürülés folyamatát. Ezért a kezelésben fontos eszköz a sóoldat:
-A sóoldatot elkészíthetjük házilag: fél liter vizet felforralunk, majd feloldunk benne egy kiskanál sót. Ellenõrizd a hõmérsékletet a kezelés elõtt! Az oldat becseppentéséhez a gyógyszertárban lehet kapni kis orrcseppentõt!
- a gyógyszertárban lehet kapni Salvus gyógyvízbõl készült orrpermetet. Ez egy nálunk található természetes sós víz, aminek az összetétele nagyon hasonlít a fiziológiás sóoldathoz
-kaphatóak még más tengervízbõl készített oldatok is.
-és ha már az anyatej is felmerült érdemes kipróbálni az anyatej orrba cseppentését is. Ez a gyulladáscsökkentõ hatása révén segít csökkenteni a gyulladást, a duzzanatot.

Mikor kell mindezeket befecskendezni?

Fontos, hogy az orrtisztítás után fecskendezzük be az oldatot. Így közvetlenül találkozik az orr nyálkahártyájával. Ellenkezõ esetben az orrtisztítás elõtt a váladék egy filmszerû réteget alkotva elzárja az oldatot a nyálkahártyától, nem tudja kifejteni kedvezõ hatásait.
Az orrtoilette elvégzése nemcsak este, a fürdetéskor fontos, hanem az étkezések elõtt minden alkalommal. Így a csecsemõ táplálása, fejlõdése zavartalan lesz, és a nátha is hamarabb elmúlik.

Ezen kívül néhány fontos dolog, praktikus tanács:

A már említett csillószõrök jobban mûködnek nedves környezetben. Az orr nyálkahártyája pedig gyakran kiszáradhat a száraz levegõn: különösen a fûtési szezon beindulásával kell ezzel számolni. De egy egyszerû párologtatással meg lehet oldani a folyamatos nedves levegõt. Ehhez a párologtató készülékek kiválóak.

A sóoldatok eljuttatása a megfelelõ helyre gyakran jelenthet nehézséget, hiszen az újszülötteknek, csecsemõknek nagyon pici az orrjárata, a csontos üregek mérete. A cseppentõk, spricnik nem biztos hogy célt érnek. Nagyon fontos eszköz lehet a kezelésben a sóslevegõt biztosító levegõtisztító készülékek használata. Így belélegezve már el tud jutni a sókristály a legszûkebb helyekre is, hogy ott kifejtse kedvezõ hatásait. Ráadásul akár alvás közben használható.Itt ismerheted meg a készüléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése