üdvözlünk!

Ezen a fórumon babafigyelőbe invitálunk téged. Szeretnénk információkat, praktikákat, hasznos ismereteket megosztani veled e témakörben. Azért, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen számodra ez az értékes idő.

Ugyanakkor arra kérünk, hogy ismereteiddel, tapasztalataiddal te is járulj hozzá ennek az oldalnak a szerkesztéséhez. Ha van olyan téma amiről szívesen olvasnál bővebben, vagy tapasztaltál olyat amiről úgy gondolod mások számára is hasznos lehet kérlek írj!

2010. október 7., csütörtök

Miért fontos a párásítás?

Miért fontos a párásítás?

A szakértõk szerint akkor megfelelõ a hõegyensúly a lakásban, ha a levegõ hõmérséklete, mozgási sebessége, határoló falak hõmérséklete és a páratartalom optimális. Míg az elõzõeket befolyásoljuk a fûtéssel, addig gondoskodni kell a megfelelõ páratartalomról a lakásunkban.
A levegõ felmelegítésével ugyanis csökken a relatív páratartalom. Az oka a fizikában keresendõ (amiben megjegyzem sohasem voltam jó.) Télen a fûtött helyiségekben azért alakul ki túl száraz klíma, mert a meleg levegõ láthatatlan gõz formájában több nedvességet vesz fel, mint a hideg. Az ennyire páramentes levegõ szárítja a légutak nyálkahártyáit, köhögést, fáradtságot, fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalan alvást okoz.
Sõt! A nyári klimatizálás szintén az egészségesnél alacsonyabb páratartalmat eredményezhet, amit még az igen drága klímaberendezések sem kompenzálnak. Tehát még nyáron, klimatizálás mellett is szükséges lehet a párásítás!



Fontos párásítani!

Egyrészt jobb a hõérzet. Kevesebb fokot melegebbnek érzünk magasabb páratartalom mellett. A babáknak kialakulatlan a hõháztartása miatt fontos az egyenletes meleg. Egészségesebb és olcsóbb is a hõfokot párásítással növelni mielõtt a fûtést állítanánk melegebbre. Elég csak arra gondolni, hogy a sivatag száraz melegében, vagy a tengerpart párás levegõjén érzünk melegebbnek 20 fokot?
Másrészrõl az egészségünk védelmében is különösen fontos a párásítás.
Orvosi vizsgálatok bizonyították a megfelelõen "párás" levegõ hatását a felsõ légúti betegségek gyógyításában, illetve megelõzésében is

A száraz levegõben kiszárad a bõr, az orr nyálkahártyája. Emiatt könnyebben kialakulhat a megbetegedés.
Az orr nyálkahártya feladata a levegõvel a légutakba jutó vírusok, baktériumok és egyéb szennyezõdések kiszûrése, a hideg levegõ felmelegítése illetve a meleg levegõ hûtése. Egészséges emberben, a nedves, csillószõrrel fedett orrnyálkahártyán megtapadó kórokozót, az állandó ritmusos mozgású csillószõrök a garat felé eltávolítják a szervezetbõl. Ezt a védelmi funkciót a száraz levegõ hátrányosan befolyásolhatja.

Mivel érdemes párásítani?

Legegyszerûbb és legolcsóbb megoldás a radiátorra helyezett vizes tálka. Ez nálam hozzáértõbbek szerint azért inkább csak a lelkünk megnyugtatására elég, de azért ez is jobb mint semmi.
Egy fokkal már jobb a mosógépbõl kivett nedves ruhák kiteregetése. Ez nálunk három gyerek piszkos ruháinak mennyiségét tekintve akár el is látna bennünket.....

A legjobbak azonban a párásító készülékek.

Léteznek melegpárásítók, amik a levegõt felmelegítve gõzt bocsátanak a térbe. Ezek azonban nem tudják szabályozni a kibocsátott pára mennyiségét és mûködtetésük drágább. Ezt érdemes mérlegelnünk a beszerzéskor
A párásítók másik nagy családja az ultrahangos párásítóké. Ezek magas frekvencián gyors rezgéssel alakítják át a vizet nagyon-nagyon apró - mikroszkopikus-méretû vízcseppecskékké. A szétporlasztott vízcseppek egy csõbe kerülnek. A köddé alakított folyadék egy csendes ventilátor segítségével távozik a helyiségbe, ahol elpárolog.

Párásításra fel! A párásítókat megnézheted itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése